Snart kan du få reda på kollegans lön
2024 05 31
Snart kommer krav på lönetransparens på den svenska arbetsmarknaden att införas.
Det nya EU-direktivet kommer vara på plats i Sverige senast 2026.
Förändringen innebär att svenskarna kommer få veta mer om kollegornas lönekuvert. Företag kommer bli tvungna att öka medarbetarnas insyn i hur löner sätts och hur mycket kollegorna tjänar.
– Direktivet ska hjälpa till att brygga lönegapet mellan kvinnor och män samt ge insyn i företags och organisationers lönenivåer, framhåller jobbsökarsajten Jobbland i ett uttalande.
Många inte redo för förändringen
Svenska folket är kluvna till den nya lagen.
En undersökning från Jobbland visar att många inte är redo för att löner ska vara allmänt kända på arbetsplatsen. Hela 43 procent svarar att de inte vill att löner ska vara allmänt kända på arbetsplatsen. Endast en tredjedel (29 procent) är villiga att uppge vad de tjänar.
En majoritet (59 procent) är dock positiva till att lönen syns redan i jobbannonsen.
– Jobbsökarna efterfrågar transparenta löner i jobbannonser men är ännu inte helt bekväma med att löner kommuniceras öppet på arbetsplatsen. I takt med att transparenta löner blir alltmer vanliga, kommer även denna inställning sannolikt att förändras, kommenterar Anita Rae, vd Jobbland Sverige.
Hon fortsätter:
– Det är avgörande att alla medarbetare upplever att deras kompensation är rättvis. Även om detta bör vara en princip även utan lönetransparens, blir det ännu viktigare att följa detta i och med införandet av transparensdirektivet.
Fem tips från Jobbland – så hanterar man transparenta löner på arbetsplatsen
- Det är naturligt att frågor som: “tjänar de andra medarbetarna mer eller mindre än mig?” och “kommer informationen om löner leda till dålig stämning?”, dyker upp. Tänk istället på att transparenta löner är en strategisk övergripande åtgärd som erbjuder många långsiktiga fördelar på arbetsmarknaden. Om alla på arbetsplatsen får insyn i lönenivåer och lönesättning kommer det att resultera i större tydlighet och trygghet.
- Ta reda på vad som är branschstandard för din position. Använd lönestatistik och utnyttja ditt nätverk för att få en uppfattning om lämplig lön. Om du upplever att din lön inte är rättvis kommer du att ha konkreta data för att argumentera för en mer rättvis ersättning för din roll och bransch.
- När det väl är dags för lönesamtal kommer du att ha starkare förhandlingskraft när det gäller löneförhandlingar. Tydlig information och insyn i lönenivåerna ger dig en starkare grund för att argumentera för en högre lön och bättre anställningsvillkor.
- En mer jämställd arbetsplats. Transparens i lönesättningen gör det svårare för arbetsgivare att motivera löneskillnader baserade på kön, ålder eller andra icke-meritbaserade faktorer. Detta bidrar till ökad jämställdhet och rättvisa på arbetsplatsen.
- Bli nöjdare på jobbet! En kultur där löner kommuniceras öppet bidrar till att du känner dig mer informerad och har större förtroende för arbetsgivarens lönesättning. Att känna till lönestrukturen kan öka ditt engagemang och din tillfredsställelse på jobbet.
Källa: Jobbland
Foto: KOBU Agency
Text: Redaktionen