Stort larm om pensionspengar – fem miljoner svenskar drabbade
2024 05 31
Fem miljoner svenskars pensionspengar har gått rakt in i mycket tvivelaktiga verksamheter.
Det är på fredagsmorgonen det stora avslöjandet uppmärksammas.
Miljontals personers pensionspengar har använts för att investera i fastighetsjätten Emaar i Dubai. Samma företag har därefter sålt bostäder till kriminella vilket skapat förutsättningar för att tvätta maffiapengar.
Det avslöjar SVT tillsammans med norska E24.
Sjunde AP-fonden
Historien börjar 2014.
Bolaget, som till största del ägs av emiratet och Dubais ledare shejk Mohammed Bin Rashid al Maktoum, sattes på börsen 2014.
Därefter fattade den svenska statliga myndigheten Sjunde AP-fonden beslut om att köpa aktier i fastighetsjätten.
– Vi köper ett världsindex och då kom den här aktien med, säger myndighetens hållbarhetschef Johan Florén till SVT.
Säljer till kriminella
Emaar är ett ledande fastighetsbolag i Dubai och ligger bakom en stor del av stadens skyline. Men enligt morgonens uppgifter ingår en större mängd kriminella personer bland företagets kunder.
Bland annat ska penningtvättare för italienska Camorran, ibland kallad napolitanska maffian, samt den ledaren för den irländska och ökända Kinahan-kartellen, finnas bland klienterna.
Enligt Svenska AP-fonden bevakar man bolagen man är delägare i, men har inte fått några varningssignaler gällande Emaar.
Johan Florén understryker dock att “de åker ut” om de misskött sig allvarligt.
– Vi kommer att starta en undersökning med anledning av era uppgifter. Om vi hittar problem kommer vi kontakta bolaget, säger Johan Florén.
Svartlistat av EU
Fastighetsbolaget är enligt lag egentligen skyldiga att stoppa dessa affärer.
Sedan är ett par år tillbaka är dessutom Förenade Arabemiraten svartlistat över EU med anledning av att det råder hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism.
– I praktiken innebär det att det blir svårt att ha en affärsrelation med dessa stater, beslutet kommer få en stor negativ inverkan på Emiraten, sade Jon Petter Rui, professor vid Juridiska fakulteten vid universitetet i Bergen, till E24 vid beskedet 2022.
Inte på myndighetens lista
Beslutet att svartlista fattades efter att EU-parlamentet och icke-statliga organisationer under flera månaders tid tryckt på.
– Det här kommer hjälpa de drabbade länderna och se till att vår inre marknad fungerar, sade Mairead McGuinness, EU-kommissionär för finansiella tjänster och stabilitet, samtidigt.
Sjunde AP-fonden har svartlistat flera bolag. Emaar finns hittills inte på den listan.
Foto: Sweet Life
Text: Redaktionen