Statsministern går ut med löfte till väljarna – “annars gör folket revolt”
2024 05 30
Med strax över en vecka till EU-valet går nu Moderaterna ut med ett helt nytt mål.
Folk ska bli både rikare och grönare de närmaste åren.
Det är statsminister Ulf Kristerssons (M) budskap när kampanjandet går mot sin slutspurt inför nästa helgs EU-val.
Men om klimatpolitiken leder till lägre tillväxt och ökad fattigdom i Sverige, och resten av Europa, kommer det att ha avskräckande effekt på andra länder, menar Kristersson.
Han oroas samtidigt över att vanligt folk inte är ombord på klimatomställningen – och går även ut med ett löfte till väljare som befarar stora förändringar till följd av de åtgärder som krävs för att klara utsläppsmålen.
– Man kan säga att det är självklart, men allting i demokratin måste vara förankrat annars kommer folket göra revolt, säger Ulf Kristersson till Göteborgs-Posten.
"Kommer kosta pengar"
Ulf Kristersson och Moderaterna understryker att EU, däribland Sverige, ska fungera som ett föredöme gentemot andra länder i frågan.
Han viftar dock bort risken att lägre tillväxt eller ökad fattigdom som konsekvens av förändrad klimatpolitik skulle underminera klimatmålen i sig.
– Om vi sätter höga klimatambitioner vet vi att det kommer kosta pengar. Då måste vi dels ha ett näringsliv som är så framgångsrikt att man kan bära de kostnaderna, säger Ulf Kristersson.
Viktigaste frågan i valet
Klimatfrågan är särskilt het inför årets EU-val.
Enligt en undersökning från april ansåg 58 procent av svenska folket att “åtgärder mot klimatförändringarna" är den viktigaste frågan, rapporterade SVT vid tillfället.
Det sticker ut i sammanhanget. Motsvarande siffra för resten av EU var endast 27 procent.
– Om många länder då tycker att den inte är så viktig så kan det uppfattas som ett mindre intresse för klimatpolitik, säger Göran von Sydow, som är direktör och chef för Sieps, svenska institutet för europapolitiska studier, till tv-kanalen.
Andra viktiga frågor som ligger högt på listan för EU:s väljare är ekonomi, hälsa och arbetet mot fattigdom. Även säkerhet och försvar har blivit en mer prioriterad fråga.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen