Diktatur avfyrar robot – miljontals uppmanas söka skydd

2024 05 27

Invånare i södra Japan uppmanas att söka skydd.

Detta efter att landets regering utfärdat ett nödmeddelande på måndagskvällen. Samtliga tv-sändningar i Japan har även avbrutits.

Orsaken till uppståndelsen är att Japans radarsystem lokaliserat en inkommande robot från Nordkorea.

Enligt den japanska regeringen har diktaturen avfyrat en robot mot den södra Okinawa-prefekturen som har uppemot 1,4 miljoner invånare.

Samtliga invånare uppmanas att söka skydd, rapporterar Reuters.  

Skjuta upp satellit

Nordkorea har tidigare under måndagen meddelat Japan att man planerar att skjuta upp en satellit under de närmaste dagarna.  

Kommunistdiktaturen skickade upp sin första så kallade ”spionsatellit” i november 2023. Uppskjutningen är en del i Nordkoreas ambition att bygga ett rymdbaserat övervakningsnätverk av USA och dess allierade.

Landets diktator Kim Jong Un har meddelat att Nordkorea ska skjuta upp ytterligare tre satelliter under 2024.

FN säger nej

FN förbjuder Nordkorea från att genomföra satellituppskjutningar och ser dem som en täckmantel för test av långdistansrobotar.

Nordkorea ignorerar kraven från FN. Diktaturen hävdar motstridigt att man har rätt att skjuta upp satelliter och utföra robottester.

Sydkorea och Japan redo

De senaste åren har Nordkorea agerat allt mer hotfullt mot grannen Sydkorea och Japan. Diktaturen har genomfört en rad robottester som fått varningssignalerna att eka i både Japan och Sydkorea.  

Sydkorea och Japan har svarat genom att fördjupa sitt militära samarbete med USA.

I december 2023 anlände en amerikansk atomdriven ubåt till den sydkoreanska hamnstaden Busan samtidigt som Washington har placerat ut bombplan med lång räckvidd för att öva tillsammans med Sydkorea och Japan.

Arkivfoto: M. Ruminkiewicz

Text: Redaktionen


Nytt förbud – ska införas på alla pizzerior

2024 09 26

EU sätter ned foten med ett nytt förbud som bland annat påverkar Sveriges pizzerior.

Alla pizzakartonger måste förändras för att möta nya krav.

Det beslutet har nu formellt fattats av EU-kommissionen.

Förbudet gäller en grupp så kallade PFAS-ämnen, ett samlingsnamn för industriellt framställda kemikalier, som bland annat finns i vanliga pizzakartonger.

Ett av ämnena som stoppas kallas för PFHxA, som även hittas i exempelvis kläder och smink.

– Begränsningen kommer att förbjuda försäljning och användning av PFHxA i konsumenttextilier såsom regnjackor, livsmedelsförpackningar såsom pizzakartonger, konsumentblandningar såsom vattentätande sprayer, kosmetika såsom hudvårdsprodukter samt i vissa skumsläckare som för utbildning och testning, utan att kompromissa med säkerheten, bekräftar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Giftigt för miljö och hälsa

Skälet till att ämnena förbjuds är på grund av risker för miljö och hälsa. Rester från PFHxA tar nämligen extremt lång tid att brytas ned.

Kemikalieinspektionen i Sverige, som är ett av länderna som drivit på förändringen, välkomnar beslutet.

– Det är ett positivt steg framåt även om vi hade velat gå ännu längre, men det är bra att det händer något, säger Bert-Ove Lund, docent, från myndigheten i en kommentar till Sveriges Radio.

"Vår tids mest problematiska"

Förbudet är följden av flera år av påtryckningar, både från politiken och föreningslivet.

I dag innehåller mängder av livsmedelsförpackningar PFAS, vilket är ett hot mot människors hälsa. Sverige borde driva på EU, och även införa ett nationellt förbud av PFAS kopplat till livsmedel, framhöll exempelvis Karin Lexén från Naturskyddsföreningen i DN 2019.

Regeringen meddelade förra året att man ställde sig bakom EU:s framtagna förslag om att stoppa användning av kemikalierna.

– PFAS är några av vår tids mest problematiska ämnen, och dessa giftiga ämnen sprids tyvärr till människor, djur och övrig natur. Därför tycker jag att det är väldigt positivt att vi nu tar ett steg närmare ett beslut om en EU-harmoniserad begränsning av PFAS, för att skydda människors hälsa och miljön, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i februari 2023.

Tillåts i industrin

Förbudet är dock inte helt omfattande.

Ämnena kommer att vara fortsatt tillåtet inom industrin, till exempel i elbilsbatterier, bränsleceller och halvledare.

Foto: J. Oladujoye

Text: Redaktionen


Här går gränsen för Donald Trump: “Då bombar vi era städer”

2024 09 26

Donald Trump uppmanar sittande president Joe Biden att agera.

Igår informerades Donald Trump av amerikanska myndigheter om uppgifter som pekar på att Iran planerar att mörda den republikanska presidentkandidaten.

Nu kräver han att USA:s president Joe Biden utfärdar en skarp varning till diktaturen med anledning av dödshotet, rapporterar Sky News.

"Kommer spränga era städer"

– Om jag vore president skulle jag informera det hotande landet, i det här fallet Iran, att om ni gör något för att skada den här personen så kommer vi att spränga era största städer och landet självt i spillror, säger Donald Trump vid ett evenemang i North Carolina.

– Ni får inte lov att göra så. Och det skulle inte finnas fler hot. Det skulle inte finnas fler hot, tillägger han enligt tv-kanalen.

"Vill hindra mig från att återvända"

Den amerikanska underrättelsetjänsten har bekräftat att Trump informerats om dödshoten.

Man har inte velat kommentera om det finns bevis för en ny komplott som riktar sig mot expresidenten, eller om hoten handlar om tidigare rapporter.

I sitt tal tog Trump upp det senaste mordförsöket, när en agent från Secret Service upptäckte en gevärspipa genom staketet under en golfrunda, och sade att det “kan eller kanske inte kan involvera Iran”.

– Våra fiender runtom i världen är desperata för att hindra Donald Trump från att återvända till Vita huset eftersom de vet att jag kommer att göra USA stort igen. De vill inte det, säger presidentkandidaten om sig själv.

De amerikanska myndigheterna har inte gjort någon koppling mellan de två tidigare mordförsöken på Trump och Iran.

"Kommer försöka igen"

Igår uppgav tjänstemän från Office of the Director of National Intelligence att iranska hot “förvärrats under de senaste månaderna”.

Ett intensivt arbete pågår nu för att skydda Trump och säkerställa att presidentvalet under hösten inte påverkas.

Donald Trump själv har även kommenterat saken på sin sociala medie-plattform Truth Social.

– Stora hot mot mitt liv från Iran.

– Hela den amerikanska militären tittar och väntar. Iran har redan gjort försök som inte fungerat, men de kommer att försöka igen. Inte en bra situation för någon.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead