Ger besked om förbud mot bensin- och dieselbilar

2024 05 24

Nya bensin- och dieselbilar kommer stoppas från EU:s gator från och med 2035.

Det fastslog EU-parlamentet i februari.

Nya bilar kommer inte längre att få producera några koldioxidutsläpp, vilket i praktiken innebär ett förbud mot försäljning av bensin- och dieselbilar.

Osäkerhet inom största gruppen

Omröstningen i februari blev jämnare än vad många hade räknat med. Hela 279 EU-parlamentariker röstade nej till ett förbud. Det hjälpte dock föga eftersom ja-sidan samlade ihop 340 röster.

Efter att beslutet klubbats igenom började det tisslas och tasslas inom Europarlamentets största partigrupp, EPP.

Ett läckt utkast visade att EPP öppnade för att ”revidera lagen så snart som möjligt”. Några dagar senare dementerade dock gruppen uppgifterna och ställde sig bakom ett förbud.

Det står dock klart att förbudet splittrar Tidöpartierna.

Sverigedemokraterna är en stor motståndare till ett förbud och i februari öppnad KD för att revidera eller riva upp beslutet.

– Man måste vara beredd att ompröva beslut. Jag tycker inte att det ska finnas ett förbud mot en viss teknik. Tvärtom ska vi välkomna alla innovationslösningar som bidrar till minskade utsläpp, sa Ella Kardemark, KD:s andranamn i EU-valet, till SvD.

Moderaterna ger besked

Nu ger Moderaterna ett definitivt besked om vad partiet anser om förbudet.

M vill varken revidera eller riva upp beslutet.

Det fastslår partiets förstanamn till EU-valet, Tobias Tobé.

– Jag tror att bilen kommer att vara fortsatt viktig för många människor. Däremot är det givet att vi behöver ställa om och komma bort från bensinbilar, säger han till SvD.

Tobé tillägger att ett förbud mot bensin- och dieselbilar egentligen inte ”ligger i Moderaternas natur”, men att det krävs ”tydliga spelregler” för att bana väg för en skyndsam omställning till elbilar.

Moderaten hoppas även att förbudet kommer gynna den svenska bilindustrin, som arbetar hårt för att elektrifiera marknaden.

– Jag skäms inte för att jag har haft tät kontakt med svensk fordonsindustri inför min bedömning. Men jag anser också att vi behöver göra mer även på det här området om vi ska nå våra klimatmål, säger Tobias Tobé till tidningen. 

Foto: Moderaterna resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Glädjebesked för Trump – stor framgång närmar sig

2025 06 28

Donald Trump uppges nu vara ett steg närmare en stor framgång.

Sedan Donald Trump tog över efter Joe Biden har han haft mycket att stå i.

Utöver krigen i Ukraina och Gaza har Trump även haft en rad inrikespolitiska saker att hantera – bland annat ekonomin och invandringen.

Nu kommer glädjande uppgifter för den amerikanska presidenten – en av hans främsta inrikespolitiska prioriteringar är ett steg närmare att bli verklighet.

Det rapporterar Reuters.

Är redo

Republikanerna i den amerikanska senaten menar nu att de är redo att rösta om president Donald Trumps omfattande skattesänkning- och utgiftsförslag, “The big beautiful bill”.

Trump har under en tid försökt övertyga de osäkra republikanerna om att rösta på lagförslaget.

Flera republikanska senatorer som tidigare hade uttryckt tvekan om att rösta för lagförslaget säger nu att deras oro har lugnats och att de är redo att rösta för att gå vidare med förslaget.

Demokraterna emot

Demokraterna motsätter sig lagförslaget och uppger att de inkluderade skattesänkningarna oproportionerligt skulle gynna de rika på bekostnad av sociala program som amerikaner med lägre inkomst förlitar sig på.

– Det är svårt att tro att republikanska senatorer – mitt i natten – gjorde lagförslaget ännu värre än deras ursprungliga hemska förslag, säger demokrattoppen Chuck Schumer.

– Detta lagförslag utplånar praktiskt taget all vind- och solkraft. Vi måste kämpa mot det.

De republikanska senatorerna Josh Hawley från Missouri och Susan Collins från Maine, som hade motsatt sig oro över skatteändringar som skulle kunna skada sjukhus på landsbygden, säger nu att de är redo att gå vidare.

“Är dags”

Donald Trump har under en tid försökt få igenom förslaget.

Direkt efter att Israel och Iran slutat bomba varandra skrev han så här på Truth Social:

– Nu när vi har skapat FRED utomlands måste vi avsluta jobbet här hemma genom att anta ”THE GREAT, BIG, BEAUTIFUL BILL” och få lagförslaget till mitt skrivbord ASAP.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


NATOLEDARE: “Ska inte träffa Zelenskyj – han hatar mig”

2025 06 28

Ledaren för ett av Natoländerna tror att Volodymyr Zelenskyj hatar honom.

Ukrainas president har goda relationer med majoriteten av Natoländerna.

Ett av undantagen är Slovakiens premiärminister Robert Fico – åtminstone om man ska tro honom själv.

Fico ser nämligen ingen anledning att träffa Volodymyr Zelenskyj – eftersom han tror att Zelenskyj hatar honom.

Det rapporterar Kyiv Independent.

“Zelenskyj hatar mig”

Slovakiens premiärminister Robert Fico säger på lördagen att han inte har för avsikt att träffa president Volodymyr Zelenskyj och hävdar att den ukrainske presidenten ”hatar” honom.

– Jag ser ingen anledning att träffa den ukrainske presidenten. Mitt möte med president Zelenskyj har ingen betydelse eftersom han hatar mig, säger Fico.

Ifrågasätter sanktioner

Sedan han tillträdde år 2023 har Fico ändrat Slovakiens tidigare pro-ukrainska politik, avslutat det militära stödet till Kyiv och ifrågasatt värdet av EU:s sanktioner mot Ryssland.

– Jag är Slovakiens premiärminister, och min uppgift är att göra allt för att se till att gaspriserna i Slovakien inte stiger på grund av Ukraina, fortsätter Fico.

Läs mer: Kreml dundrar mot väst – “Nazistiska ättlingar befordras”

“Inget Nato”

Slovakien är tillsammans med Ungern de EU-länder som motsätter sig hårdare drag mot Ryssland och utökat stöd till Ukraina.

Under de senaste åren har debatten om Ukrainas potentiella plats i Nato blossat upp – någonting som den slovakiske premiärministern inte vill ska hända.

Fico lovade förra året att hindra Ukraina från att gå med i Nato så länge han är landets regeringschef.

– Så länge jag är Slovakiens regeringschef kommer jag att beordra de parlamentsledamöter som står under min kontroll som ordförande för (regeringspartiet Smer) att aldrig gå med på att Ukraina går med i Nato, sade han då enligt Politico.

Kan blockera

Enligt Natos grundfördrag från 1949 ska beslut om utvidgning fattas ”genom enhällig överenskommelse”, vilket innebär att Ficos motstånd mot att Ukraina går med i alliansen kan blockera landets medlemskap åtminstone fram till slutet av den slovakiske ledarens nuvarande mandatperiod 2027. 

Även Ungern skulle kunna försöka motarbeta Ukrainas strävan efter medlemskap.

Läs mer: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen