Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården
2024 05 23
Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.
Det är från Skåne de senaste larmen kommer.
Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.
Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.
– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.
Yngre och friska drabbas
Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.
Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.
Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.
Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.
– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.
Vanligt i Australien
Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.
Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten.
– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.
Fyra rekommendationer
Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.
– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:
- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial
- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp
- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial
Foto P. Shah
Text: Redaktionen