Nordiska semestervarningen: kan bli en skräcksommar – “katastrofalt dåligt”
2024 05 23
Årets semestersäsong riskerar att bli en “skräcksommar” för turister i Sydeuropa.
Det varnar flera nordiska experter för.
Bland annat bedöms det som troligt att förra årets extremväder i exempelvis Grekland, där turister i mängder evakuerades efter omfattande skogsbränder, kan hända igen.
– Det är stor sannolikhet att det blir värmeböljor i Europa även i år. För oss som tål höga temperaturer handlar det inte bara om skön värme att sola i, det får många andra konsekvenser, säger Åsa Helen Grahn, docent i turism vid Norges hotellhögskola på Universitet i Stavanger, till Dagbladet.
"Riskerar hemsk situation"
Turismforskaren pekar på hur torka, skogsbränder och hur turister och lokalbefolkning tvingas fly har blivit en central del av sommarsäsongen.
– Man riskerar att hamna i en situation som är hemsk för de som bor där och för den enorma mängd turister som de måste ta hänsyn till – som i många fall prioriterar de fastboende, säger Åsa Helen Grahn.
Extremvädret och skogsbränderna i Sydeuropa kan leda till att turistnäringen vänds upp och ned. Det vore en ekonomisk katastrof för berörda länder, menar samhällsgeografen och klimatprofessorn Håvard Haarstad från universitetet i Bergen.
“Tvingas resa annorlunda”
Studier pekar på att klimatet i Stockholm skulle kunna bli som i Budapest redan 2050. Madrid kan bli som Marrakech och London som Barcelona samma år.
– Vi kommer att tvingas resa annorlunda. Vissa platser, som Rhodos, kommer att se en kraftig nedgång i turismen på grund av detta. Vi kommer att behöva anpassa oss. Det råder ingen tvekan, säger Håvard Haarstad till den norska tidningen.
"Katastrof" även på hemmaplan
Den “omvända” turismen är redan ett faktum. Folk söker sig till Sverige, Norge och Finland för svalare sommarsemestrar. Fenomenet kallas för “cooltration”.
Redan förra året noterade Mastercard en kraftig ökning av bokade resor till Sverige och i Finland har man tagit höjd för en anstormning.
Men i Norge varnar man för att landet måste vara betydligt bättre förberett på turistrusningar än vad man hittills har varit.
– Jag var på semester i Norge förra året, och på många ställen var det katastrofalt dåligt planerat och organiserat. Det är avgörande att ha bra lösningar för att skingra turisterna när de kommer till ett resmål, säger Åsa Helen Grahn.
Foto: S. Dincer
Text: Redaktionen