Många svenskar drabbade av tre symtom – ska tas på allvar
2024 05 22
Många personer i Sverige lider just nu av samma sak.
Det är lätt att tro att ljusare och längre dagar borde leda till att man känner sig piggare.
Så är dock inte alltid fallet.
Många svenskar drabbas av det som kallas för vårtrötthet, rapporterar bland annat Sveriges Radio.
Åkomman uppstår vid övergången till sommartid och kvällsljuset förlängs. Den hastiga ökningen av den ljusa dygnstiden kan då skapa obalans i kroppen.
I synnerhet är det tre symtom som visar sig vid vårtrötthet:
- Trött
- Hängig
- Sockersugen
Ingen inbillning
Den som är drabbad är långt ifrån ensam. Problemet finns även bland våra grannländer. Och enligt professorn Timo Partonen från THL, finska institutet för välfärd och hälsa, handlar det absolut inte om någon inbillning.
Han får medhåll från Torbjörn Åkerstedt, svensk sömnforskare verksam vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.
– Hastigheten i dagslängdsförändringen gör att den biologiska klockan hos känsliga individer inte hinner med. De blir vårtrötta då dagen förlängs med flera minuter varje dag, har forskaren berättat för Svenska Yle.
Social press påverkar
I Sverige bedöms minst 15 procent av befolkningen drabbas av vårtrötthet. På nordiska breddgrader kan fenomenet till och med vara vanligare än mörkerdepression, som de flesta är mer bekanta med.
Och vårtrötthet eller vårdepression ska ta på allvar, menar flera läkare.
Att dricka kaffe eller energidryck hjälper exempelvis inte.
– Vissa personer med sårbarhet för depression kan under våren reagera på ljusförändringar, vilket påverkar våra hormoner och inre signalsubstanser. Många kan även uppleva en ökad press att på våren bli mer aktiva och sociala, vilket i sin tur triggar igång depressionssymtom, framhåller till exempel psykologtjänsten Mindler.
Kan förväxlas med pollenallergi
Men vårtrötthet kan dock även förväxlas med allergier. Till exempel lider många just nu av pollenallergi som orsakar liknande symtom.
– Allergi är ju en form av inflammatorisk reaktion som sker i kroppens celler som inte är på grund av någon skada eller virus, utan någon av våra antikroppar som tar fel och aktiverar vårt immunförsvar, säger läkaren Ulf Österstad till SR.
Foto: K. Howard
Text: Redaktionen