Annika Strandhäll vald till ledare för Socialdemokraternas Kvinnoförbund

2021 10 02

S-kvinnor siktar mot valrörelsen 2022 och förbundet har idag valt Annika Strandhäll till ny ordförande.

En rörd Annika Strandhäll fick ta emot tog stående ovationer av ett enhälligt förbund när hon valdes till ny förbundsordförande samtidigt som Nina Ünesi valdes till ny förbundssekreterare för Socialdemokraternas kvinnoförbund S-kvinnor.

Vill kämpa mot backlash

– Jag är otrolig hedrad över att nu få leda Sveriges starkaste och viktigaste kvinnoförbund. Vi verkar i en tid där vi ser hur det vi trott var självklarheter ifrågasätts. Högerkonservatism och nationalism tar återigen sin plats med kraft på världskartan och i spåren av den följer den välkända konservativa synen på kvinnors och flickors rättigheter. Vi ser nu en kraftig backlash för jämställdheten i vår omvärld. Till och med i närliggande länder inom EU, säger Annika Strandhäll.

Ordentlig match

Nu ser hon fram emot att leda S-kvinnor mot valet nästa år.

– I Sverige står vi inför en tuff valrörelse då vi kommer att ställas mot det mest högerkonservativa regeringsalternativet i modern tid i Sverige i form av Moderaterna, Kristdemokraterna och SD. Jag ser fram emot att tillsammans med alla fantastiska S-kvinnor runt om i landet ge dem en ordentlig match om vilket Sverige vi ska vara i framtiden och för fler reformer för ett jämställt och jämlikt samhälle, säger Annika Strandhäll (S).

S-kvinnors historia

Ordförandena i S kvinnoförbund brukar sitta många år vid rodret, särskilt förr i tiden. Och allra längst satt Lisa Mattson som basade över förbundet under 17 års tid. Hon jobbade på huvudstadens dåvarande morgontidning Social-Demokraten 1941 – 1943 och var riksdagsledamot från 1959 till 1983.

Alla ordföranden

▪1920 – 1936 Signe Wessman

▪1936 – 1952 Disa Västberg

▪1952 – 1964 Inga Thorsson

▪1964 – 1981 Lisa Mattson

▪1981 – 1990 Maj-Lis Lööw

▪1990 – 1995 Margareta Winberg

▪1995 – 2003 Inger Segelström

▪2003 – 2011 Nalin Pekgul

▪2011 – 2013 Lena Sommestad

▪2013 – 2021 Carina Ohlsson

▪2021 –             Annika Strandhäll

[yop_poll id="713"]

Chokladtillverkare går i konkurs

2025 02 04

Chokladtillverkaren Choki AB går i konkurs.

På måndagen kommer ett nytt konkursbesked.

Den här gången är det chokladtillverkaren Choki - som bland annat låg bakom Huski-chokladen - som tvingas tacka för sig.

Det rapporterar Breakit.

Går i konkurs

Huski har uppmärksammats efter att ha nått sponsringsavtal med bland annat fotbollsklubben Hammarby, och har även synts på Formel 1-bilar.

Choki har dock kämpat med vad som beskrivs som “blygsamma intäkter” samtidigt som kostnaderna för sponsringsavtalen har varit stora.

År 2022 gjorde Choki enligt Breakit ett förlustresultat på 114 miljoner kronor.

“Avvecklar verksamheten”

Under våren 2024 gick dotterbolaget Choki Sweden AB i konkurs - och nu sker det samma med moderbolaget.

– Styrelsen har under verksamhetsåret arbetat med att avveckla verksamheten. Under denna process har flera konflikter uppstått med sponsorer och sponsoravtalet, framgår i ett dokument som Breakit fått tag på.

Enligt den senaste årsredovisningen gjorde Choki AB ett förlustresultat på 79 miljoner.

Konkurserna minskar

De senaste åren har präglats av många konkurser i en rad olika branscher.

En ny rapport från kreditinformationsföretaget UC visar dock att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period föregående år.

“Tecken på ljusning”

UC förklarar.

– Efter ett år av berg- och dalbana gällande företagskonkurser noteras nu tecken på ljusning. UC noterar en minskning av konkurser inom byggsektorn, där antalet konkurser minskade med 15 procent. 

– Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 8 procent. Hotell- och restaurangbranschen visade också en minskning av konkurser med 18 procent.

– Det är glädjande att vi nu ser tecken på ljusning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en brytpunkt, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

Näringslivet hoppas på att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken ska få fart på konjunkturen igen och att svenska konsumenter ska våga spendera mer pengar.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen


Skatteverket inför avgift – hundratusentals riskerar betalningskrav

2025 02 05

Hundratusentals svenskar riskerar att behöva betala extra till Skatteverket.

Detta på grund av att myndigheten inför en ränta som påförs från och med den 13 februari i år, det vill säga redan nästa vecka.

Räntan ligger på 2,5 procent och adderas på summan för den som ska betala kvarskatt på över 30 000 kronor.

Och det är det en hel del som ska.

– Den som har sålt bostad eller värdepapper med vinst får ofta kvarskatt, liksom den som har inkomster från uthyrning, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Går att undvika

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik säljs omkring 100 000 bostadsrätter och 50 000 villor varje år.

Men även personer som har lön eller pension från flera utbetalare behöver också ofta betala kvarskatt.

Anledningen är att det enbart är huvudutbetalaren som drar skatt efter den så kallade skattetabellen medan övriga utbetalare ska dra 30 procent.

– För att undvika kvarskatt går det att be en utbetalare dra mer i skatt eller att ansöka om jämkning hos oss på Skatteverket. På skatteverket.se finns hjälp för att räkna ut din skatt, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Då är deadline

Skatteverket framhåller att den som fått besked om stor kvarskatt det här året kan göra en extra skatteinbetalning senast den 12 februari.

Då kommer man att undvika den ränta som alltså påförs dagen därpå.

Absolut sista dag att betala kvarskatten är för den stora majoriteten 14 juli eller 12 september. Exakt vilket datum som gäller för dig kommer du att kunna se på slutskattebeskedet.

Två uppmaningar

Myndigheten går sammanfattningsvis ut med följande två uppmaningar för att undvika kostnadsräntan om man räknar med att behöva betala kvarskatt på över 30 000 kronor:

  • Betala in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att betalningen är bokförd på ditt skattekonto senast 12 februari.
  • Betala in resterande belopp så att det är bokfört på ditt skattekonto senast 5 maj.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen