Anstormning till Finland – folk är på jakt efter samma sak

2024 05 17

Finland förväntar sig en rusning av utländska besökare under sommaren 2024.

Prognosen baseras bland annat på en analys av sökningar på webben och statistik över flygbokningar.

Framför allt väntas antalet resor från sex länder öka kraftigt till Sveriges grannland: Tyskland, Storbritannien, Schweiz, USA, Japan och Sydkorea.

Och det är ett särskilt fenomen som lockar folk till Finland: så kallad “cooltration”. Det vill säga att folk reser till svalare länder i jakt på behagligare klimat.

Mer utsläpp

Men fenomenet är inte problemfritt, rapporterar Svenska Yle. Rusningen av turister innebär också mer utsläpp.

– Jag tror inte att det här är något som vi kan styra upp, utan det blir en naturlig följd av klimatförändringen. Det vi kan styra upp är sättet att resa och uppmuntra till hållbara sätt att transportera sig, säger verksamhetsledare Camilla Sederholm vid Natur och miljö, till den finska tidningen.

Klirr i kassan

Enligt Visit Finland räknar man med 1,8 miljoner reser till landet, vilket vore en ökning från förra årets 1,6 miljoner. Finland kan även räkna med ekonomisk boom då besökarna väntas spendera totalt 1,4 miljarder euro under sommaren.

Ökningen bedöms ske trots att ryska turister har försvunnit som en följd av strängare kontrollerade gränser efter Vladimir Putins invasion av Ukraina.

– En stor strukturell förändring pågår inom resebranschen, speciellt i östra Finland. Jag skulle till och med jämföra den med raset i östhandeln på 1990-talet, säger BI-chef Katarina Wakonen från Visit Finland till samma tidning.

Även till Sverige

Önskningar om en sval sommarsemester lockar folk även till Sverige. Förra året rapporterade Mastercard om en tydlig trend om att människor söker sig till Norden.  

Många är påverkade av 2023 års skogsbränder i exempelvis Grekland då mängder med turister tvingades evakuera.

– Faktorer som billigare flygpriser och svagare valutor i Skandinavien kan spela roll, men en av världens största researrangörer TUI säger att klimatförändringarna också kommer att driva fler turister norrut, framhöll Reuters i augusti.

Foto: S. Bartyzel resp Norwegian

Text: Redaktionen


Alla pensionärer får inte sänkt skatt – de omfattas inte

2024 09 19

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har presenterat regeringens höstbudget.

I budgeten ingår stora satsningar på skattesänkningar.

Regeringen och SD sänker skatten med 27 miljarder kronor, bland annat förstärks jobbskatteavdraget och marginalskatten för höginkomsttagare sänks från 55 till 52 procent.

1 400 kronor för pensionärer

Pensionärer kommer också få behålla mer i plånboken, enligt Tidöpartierna.

Regeringen och SD går fram med en skattesänkning för pensionärer som ska motsvara förstärkningen av jobbskatteavdraget.

Det innebär att skatten för pensionärer i genomsnitt sänks med 1 400 kronor per år, enligt regeringens beräkningar.

Alla pensionärer får inte sänkt skatt

Alla pensionärer kommer dock inte kunna ta del av sänkningen, uppger Pensionärernas riksorganisation (PRO).

– Någon skattesänkning för pensionärer rör det sig inte om, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, i ett uttalande.

Lindestam påpekar att många inte omfattas av skattesänkningen.

– Det finns yngre pensionärer som inte omfattas av förslaget, till exempel personer som väljer att gå i pension vid 62 eller 64 års ålder. Dessa personer är pensionärer, men de får ingen sänkt skatt, säger hon och tillägger:

– Detsamma gäller personer med sjukersättning, förtidspension som det hette tidigare. Personer som varken arbetar eller som fyllt 66 betalar många tusenlappar mer i skatt än andra. De unga pensionärerna är helt bortglömda i regeringens skattepolitik. 

”Känns inte bra”

I höstbudgeten satsar regeringen 3,4 miljarder kronor på förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för seniorer över 67 år.

– Seniorers tandhälsa ska inte behöva vara en plånboksfråga, sade Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, när förslaget presenterades.

PRO välkomnar tandvårdsreformen, men är kritiska till att åldersgränsen för fri tandvård samtidigt sänks från 23 år till 19 år.

– Det känns inte bra att bättre tandvård för pensionärer finansieras med att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks. Det betyder att våra barnbarn får sämre villkor. Vi vill inte att äldres rättigheter ställs mot yngres. Alla ska ha rätt till en god tandhälsa, säger Åsa Lindestam.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Anstormning till Jysk

2024 09 19

Jysk trotsar lågkonjunkturen.

Det kan man lugnt konstatera i samband med att möbel-och heminredningskedjan släppt sin rapport för räkenskapsåret 2023/24.

Där framgår att Jysk har satt nytt kundrekord och nytt omsättningsrekord.

Samtidigt planerar kedjan att expandera till Nordafrika.

“Det är anledningen”

Jysk själva framhåller att det är deras låga priser som har lett till framgångarna.

– Även om den globala osäkerheten och oron fortsatte under räkenskapsåret 2023/24 investerade JYSK i att sänka sina redan konkurrenskraftiga priser på över hälften av sina populära produkter och inkludera ännu fler produkter i sitt "Fast lågt pris"-sortiment, meddelar Jysk.

– Detta resulterade i en ökning med 11 procent i antalet sålda enheter. JYSK satte också ett nytt kundrekord med 8,1 miljoner nya kunder, jämfört med året innan, som handlade i någon av de mer än 3 400 JYSK-butikerna i 48 länder.

Öppnar i nytt land

Jysk förklarar i samband med redovisningen att det finns planer på att öppna butiker i Nordafrika.

Det är Marocko som under nästa år kommer få landets första Jysk-butiker.

– Jysk fortsätter sin expansion och öppnade 137 nya butiker runt om i de 48 länder där JYSK finns. Nu uppgår det totala antalet butiker till över 3 400. Under året tillkännagavs också planerna att under våren 2025 öppna de första butikerna i Marocko.

Nya distributionscenter

Jysk kommer även att investera i två nya toppmoderna distributionscenter för att möta det ökade behovet.

Det ena distributionscentret kommer att upprättas i Lelystad i Nederländerna.

Det andra kommer etableras i de södra delarna av Spanien, närmare bestämt i Almenara.

“Fortsätter ta marknadsandelar”

Rami Jensen, VD och koncernchef för JYSK, är mycket nöjd med tillväxten.

– Vårt räkenskapsår hade en utmanande start med låg försäljning, men med vårt fokus på konkurrenskraftiga priser och våra kvalitetsprodukter lyckades vi sätta ännu ett omsättningsrekord för JYSK, säger han.

– Vi har också ökat antalet kunder avsevärt i våra butiker i alla våra länder och online samtidigt som vi fortsätter att ta marknadsandelar.

Foto: JYSK

Text: Redaktionen