Läkare varnar för bakterieutbrott – ”vi behöver isolera människor”
2024 05 14
Vanliga infektioner kommer att leda till miljontals dödsfall om inte "onödig användning" av antibiotika inom sjukvården upphör.
Det varnar forskaren och läkaren Dame Sally Davies för.
Enligt Davies, som tidigare var Storbritanniens nationella chefläkare, måste världen intensifiera arbetet mot antimikrobiell resistens (AMR) – bakterier, virus och parasiter som utvecklar resistans mot läkemedel. I synnerhet varnar läkaren för bakterier som är resistenta mot antibiotika.
Varje år dör över en miljon människor i infektioner som orsakas av så kallade ”superbugs” – det vill säga antibiotikaresistenta bakterier.
Läkaren anser att frågan är mer ”akut än klimatförändringarna”.
– Många människor drabbas av infektioner som inte går att behandla. Vi skulle därför behöva gå över till att isolera människor som inte kan behandlas så att de inte för smittan vidare, säger hon till The Guardian och tillägger:
– Vi står inför ett riktigt katastrofscenario som skulle kunna få coronapandemin att se liten ut i jämförelse.
”Då blir jag verkligen rädd”
Antimikrobiell resistens (AMR) uppstår när bakterier, virus, svampar och parasiter inte längre svarar på läkemedel. Det gör infektioner mer svårbehandlade och ökar risken för smittspridning, dödsfall och allvarlig sjukdom.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO är AMR ett av de största hoten mot folkhälsan. En utbredd resistens kan få stora konsekvenser för den moderna sjukvården.
– Det är i förlängningen modern sjukvård som står på spel. Det handlar om att vi i framtiden inte kommer kunna göra enkla knäoperationer och att cancerbehandlingar kommer att bli omöjliga om vi inte klarar frågan om antibiotikaresistens, sa socialminister Jakob Forssmed till Altinget i slutet av förra året.
Dame Sally Davies delar socialministerns oro.
– Om vi inte lyckas göra framsteg de kommande åren, då blir jag verkligen rädd, säger läkaren till The Guardian.
Så kan man minska användningen av antibiotika
- Förbättra vårdhygien för att minska spridningen av vårdrelaterade infektioner.
- Förbättra tillgången till tillförlitliga laboratorieanalyser för göra en säkrare diagnostik och få mer information om förekomsten av resistenta bakterier på de platser där vi jobbar.
- Utbilda personal i klokare förskrivning av antibiotika och vikten av vårdhygien för att begränsa smittspridning på sjukhus och vårdcentraler.
- Studier för att kartlägga antibiotikaförskrivning och användning.
- Kliniska studier på nya läkemedelskombinationer för behandling av multiresistent tuberkulos.
- Påverkansarbete för att sänka priser och öka tillgången på vaccin och för att öka investeringar i forskning och utveckling av nya antibiotika och diagnostikmetoder.
Källa: Läkare utan gränser
Foto: R Catabay
Text: Redaktionen