Rusning efter frukostprodukt – brist i hela landet
2024 05 12
En frukostfavorit har blivit allt mer populär under den senaste tiden.
Frukosten bedöms som bekant av många vara den viktigaste måltiden på dagen.
Knäckebröd, fil, smörgåsar och gröt är vanliga inslag, men under de senaste åren har även kvarg tagit sig till många svenskars frukostbord.
Nu råder dock brist i hela landet, rapporterar Food Supply.
Ökar i popularitet
Enligt bland annat Arla och Skånemejerier råder problem, och såväl Arla som Lindahls har svårigheter med att möta efterfrågan.
Det har bland annat lokaltidningen NLT i Lidköping rapporterat om.
– Våra leverantörer har stora utmaningar i sin produktion av kvarg, står det på en skylt som har hängts upp på en tom kyl i staden.
Pågår arbete
Möjliga förklaringar till populariteten skulle kunna hänvisas till träningstrender och nyttighet.
Skånemejerier framhåller att man arbetar löpande med att möta behovet.
– Vi har gjort åtgärder för att öka kapaciteten, och det pågår ytterligare kapacitetsökningar för att möta behovet. Parallellt pågår en inventeringsprocess för att möta kommande efterfrågan på Lindahls kvarg, säger pressansvarige Anette Gregow till Food Supply.
Populärt alternativ
Kvarg är för många ett alternativ som känns hälsosamt på morgonen.
Funktionsföretaget Njie framhåller att det absolut viktigaste är att äta näringsrikt och mättande.
– En mättande och näringsrik frukost ger en stabil start på dagen. Utan den kan det vara svårt att hålla sig pigg, glad och fokuserad ända fram till lunch, förklarar företagets dietist Louise Svensson.
– I undersökningen Riksmaten, som görs av Livsmedelsverket, visar det sig att svenskarnas favoritfrukost är en ostsmörgås med vatten eller mjölk. Det är inget fel på det men det finns andra val av livsmedel som ger kroppen bättre energi och näring på morgonkvisten.
Proteiner och fibrer
Vidare förklarar företaget vikten av att få i sig näring tidigt på dagen.
– Välj proteinrika livsmedel, långsamma kolhydrater som ger bra med fibrer och mättnad. Lägg till nyttiga fetter och mat som innehåller vitaminer och mineraler.
Foto: B. Lark
Text: Redaktionen