Ryska planen – innan USA:s stöd når fram

2024 05 11

Ryssland fortsätter att intensifiera de offensiva insatserna.

Under en längre tid har experter varnat för en ny rysk storoffensiv som väntas inledas till sommaren.

Nu har Ryssland satt igång offensiva insatser kring Kharkiv, och mycket intensiva strider pågår just nu i regionen.

Samtidigt menas det nu att det hela kan vara en del av en rysk plan innan amerikanskt stöd når fram till Ukraina.

Det framhåller tankesmedjan Institute for the Study of War.

Vill locka styrkor

Det är inte länge sedan USA fick igenom miljardpaketet som bland annat innebär stort militärt stöd för Ukraina.

Ryssland bedöms nu vilja agera innan Ukraina får stödet, bland annat genom att locka ut ukrainska styrkor i Kharkiv och slå till på annat håll.

– Ryska offensiva operationer längs gränsen vid Kharkiv har sannolikt det strategiska målet att dra och fixera ukrainska styrkor vid denna axel för att möjliggöra ryska framryckningar i andra områden i östra Ukraina, framhåller ISW.

Vill skapa panik

Målsättningen handlar om att skapa oreda i det ukrainska försvaret och på så sätt dra nytta av bristerna i material och resurser som råder innan det amerikanska stödet anländer.

– Den ukrainska talespersonen, överstelöjtnant Nazar Voloshyn, uppgav att de ryska styrkorna försöker skapa panik i de ukrainska styrkorna för att få dem att omdirigera resurser och personal från Donetsk och Luhansk oblast till Kharkiv oblast.

Vill dra nytta

Det är av taktiska skäl som Ryssland nu vill åstadkomma vinster på slagfältet.

– Ryska styrkor har försökt dra nytta av möjligheterna att avancera i flera sektorer av frontlinjen i östra Ukraina på grund av ukrainska manskap- och materielbrister under de senaste veckorna och uppnått taktiska vinster nordväst och väster om Avdiivka samt intensifierat ansträngningarna mot Chasiv Yar, fortsätter ISW.

Stöd på väg

Ryssland väntas fortsätta trycka på i östra Ukraina och ukrainska tjänstemän har varnat för att situationen kan bli svår.

USA har som bekant klubbat igenom det enorma stödpaket som kommer att ge resurser till Ukraina, Israel och Taiwan.

Joe Biden har återupprepat den amerikanska viljan att stötta Ukraina och inte låta Ryssland vinna kriget.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office resp Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med kycklingvarning

2024 06 25

Ett ökat antal personer beräknas drabbas av tarmbakterien campylobacter de kommande veckorna.

Det flaggar Livsmedelsverket för på måndagen.

Myndigheten hänvisar till att den farliga bakterien ökar hos kycklingflockar på gårdar under sommaren, vilket leder till fler sjukdomsfall bland människor.

Studier har visat på en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling – cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till färsk kyckling.

Nu går Livsmedelsverket ut men en uppmaning till allmänheten.

Myndigheten uppmanar alla som tillagar kyckling att vara extra uppmärksamma.

– Det är extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.

Tre saker 

Enligt smittskyddsamordnare är det extra viktigt att tänka på följande under sommarperioden:

- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.

- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

- Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den. Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.

Ökning förra året

Under förra sommaren noterades en uppgång i förekomst av campylobacter hos svenska slaktkycklingflockar.

I början av juli 2023 rapporterade Folkhälsomyndigheten om en ökning av antalet personer som smittats av tarmbakterien.

Fakta: Campylobacter

- Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.

- Den vanligaste orsaken till att en människa smittas av campylobacter är via kyckling.

- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: P. Pham

Text: Redaktionen


Sveriges hushåll måste betala ny avgift – införs senast 2027

2024 06 24

Senast 1 januari 2027 ska en ny avgift införas för Sveriges hushåll.

Det är den så kallade effektavgiften som ska börja tas ut av landets elnätsbolag.

Bakom beslutet står Energimarknadsinspektionen som kräver att bolagen då ska ha infört en ny prismodell som bland annat går ut på att kunder som använder flera elektriska apparater samtidigt kommer att behöva betala mer.

Det rapporterar Sveriges Radio, som understryker att hushållen kan “räkna med saftigare elräkning” med anledning av den nya avgiften.

– Det är en del av avgiften som baseras på hur mycket effekt man tagit ut, säger Tobias Malmström från branschorganisationen Energiföretagen till radion.

Ska minska belastningen

Den nya avgiftens syfte är att minska belastningen på Sveriges elnät genom att sprida elförbrukningen jämnare över dygnet.

Förändringen anses nödvändig då elkonsumtionen ökar, trots att elnätet i Sverige är byggt för att hantera när topparna är som störst.

Men den som framöver väljer att exempelvis koka kaffe samtidigt som man kör diskmaskinen eller ser på tv kommer med andra ord alltså att behöva betala mer.

– Om det är en kund som har högre effekttoppar än andra liknande kunder, då är det sannolikt att det blir lite dyrare för den kunden, säger Tobias Malmström.

LÄS MER: Tung smäll för alla med fjärrvärme – ”det är oacceptabelt”

Flera bolag har redan infört

Den som ska rosta bröd, starta tvättmaskinen, ladda elbilen eller på annat sätt förbruka el behöver med andra ord ta hänsyn till flera variabler i elräkningen. Elförbrukning, abonnemangsavgift, överföringsavgift, elområde och effektavgift blir samtliga av betydelse för hur dyrt det kommer blir, framhåller SR.

Redan idag har flera elnätsföretag infört avgiften, enligt Energimarknadsinspektionen. Tvärtemot radiokanalen understryker man dock att det faktiskt kan bli billigare.

– Den nya prismodellen innebär att elnäts­kostnaden kan bli lägre om du sprider ut eller flyttar din elanvändning och högre om du använder mycket el samtidigt, informerar myndigheten.

"Ska ge incitament"

Energimarknadsinspektionen menar att effektbaserad prissättning ska ge elanvändare incitament att förbruka el på ett sätt som undviker effekttoppar som kan leda till problem, till exempel på morgnar och kvällar när elanvändningen är hög.

En jämnare belastning på elnätet har en rad fördelar, bland annat att fler kan använda det befintliga elnätet och att det generellt kan bidra till lägre elnätskostnader och ett lägre elpris, framhäver man på sin hemsida.

Foto: I. Rifath

Text: Redaktionen