Norska Folkhälsomyndigheten: ”Våldsam ökning” av farlig sjukdom
2024 05 09
Under årets första månader har fem miljoner människor smittats av denguefeber.
Över 2 000 har dött i sjukdomen som sprids via myggor.
Nu varnar norska Folkhälsoinstitutet , Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, för att den potentiellt dödliga denguefebern sprider sig i Europa.
– Vi ser en våldsam ökning av denguefeber för tillfället. Myggorna som överför dengueviruset tillhör släktet Aedes. En av arterna i det här släktet, kallad tigermyggan, har etablerat sig i områden i Europa, främst runt Medelhavet.
Det säger Elisabeth Astrup, läkare vid FIH:s avdelning för smittskydd och beredskap, till Dagbladet.
Vanligaste ”myggviruset”
Antalet fall av denguefeber i världen har ökat stadigt de senaste åren. I dag är det den vanligaste myggburna sjukdomen, uppger FIH.
I Sydamerika är situationen kritisk. I Argentina är sjukhusen fulla av människor som smittats av sjukdomen. Antalet smittade beräknades till 233 000 personer i slutet av mars, enligt The Guardian.
I takt med att temperaturerna stiger har myggor som bär på viruset även tagit sig till delar av Europa – främst varma länder som Frankrike, Italien och Spanien.
Norra Europa har hittills skonats från större utbrott av denguefeber, även om enstaka fall har rapporterats i Sverige och närliggande länder.
– Både myggans aktivitet och reproduktionen av viruset inuti myggan är temperaturberoende. I områden med lägre temperaturer är det därför liten risk att virussjukdomar sprids via Aedes-myggor, förklarar Elisabeth Astrup.
Kan öka lavinartat
Enligt den brittiska forskaren och virusexperten Rachel Lowe är det dock viktigt att vara på sin vakt när det kommer till myggrelaterade virussjukdomar. Hon pekar på att framtida klimatförändringar kan leda till att smittspridningen ökar kraftigt och når områden som tidigare skonats från sjukdomarna.
Om den globala uppvärmningen begränsas till en grad skulle 2,4 miljarder kunna smittas av malaria eller denguefeber år 2100. Men om ingen förändring sker lär det snarare handla om 4,7 miljarder människor i slutet av århundradet, enligt Rachel Lowe och hennes forskarkollegor.
– Global uppvärmning på grund av klimatförändringar innebär att de sjukdomsvektorer som bär och sprider malaria och dengue kan hitta hem i flera regioner, med utbrott som kan förekomma i områden där folkhälsosystemen är oförberedda.
– Den skarpa verkligheten är att längre varma årstider kommer att utöka det säsongsbaserade fönstret för spridning av myggburna sjukdomar och gynna allt mer frekventa utbrott som blir allt mer komplicerade att hantera, sa Lowe till Sky News i slutet av april.
Fakta: Denguefeber
Under 2023 rapporterades 150 fall av denguefeber i Sverige.
Sjukdomen ger influensaliknande symtom.
Vid infektion uppstår en eller flera av följande symptom:
- Röda ögon.
- Hög feber med frossa och svettningar.
- Kraftig huvudvärk.
- Muskel- och ledvärk.
Personer som insjuknar blir oftast feberfria inom en vecka.
Men sjukdomen kan vara livshotande.
– Sjukdomen kan bli allvarlig och kräva behandling med intensivvård på sjukhus. Många känner sig tröttare än vanligt upp till en månad efteråt, skriver vårdguiden 1177.
Arkivfoto: Region Kronoberg
Text: Redaktionen