Rusning efter oväntad produkt – har sålt slut direkt

2024 05 05

Modeexperter uttrycker förvåning över det enorma intresset över en ny klädesprodukt.

Den brittisk-italienska designerduon Jordanluca har presenterat en av modevärldens mer unika idéer.

Det rör sig om jeansbyxor som har vad som ska likna kissfläckar vid skrevet på byxorna som har fått stor uppmärksamhet under den senaste tiden.

Rusningen förvånar modeexperter, men faktum kvarstår att byxorna, som kostar 8000 kronor, har sålt slut direkt.

Det rapporterar TV4.

“Helt ny nivå”

Modeexperten Emilia de Poret förklarar att många aktörer försöker sticka ut med unika produkter och kommer på innovativa idéer på rullande band.

– Men kiss på byxorna, det är en helt ny nivå. Jag köper inte riktigt det här om jag ska vara helt ärlig, säger hon till TV4.

Djupare mening

Vidare förklarar de Poret att byxorna symboliserar någonting djupare.

– De säger att de här jeansen är anti-finansiell kapitalism och att det går så snabbt i samhället, så vi har inte ens tid att gå och kissa på toaletten, så vi kissar på oss i byxorna istället.

Starka reaktioner

Det är många som har uttryckt sina tankar om de ovanliga byxorna, och trots rusningen efter produkten så har Jordanluca inte vunnit över alla konsumenter.

– Du behöver inte längre vänta på toaletten, du kan bara göra ner dig själv och säga att det är designen, menar en person enligt New York Post.

– Varför skulle någon ta på sig detta?, frågar sig en annan.

– Det är så himla dumt, uttrycker en tredje.

“Kommer vara populärt”

En som helt har övertygats av produkten är Stavros Karelis, grundare av modebutiken Machine-A.

– Dess uttalade långsträckta byxor med klockad nederdel, liksom dess starka skräddarsydda erbjudanden, har placerat det högst upp på kundernas efterfrågan, säger han.

– Jag tror att varumärket kommer att bli extremt populärt under de kommande säsongerna och de kommer att etablera sig som en av de viktigaste modeaktörerna på internationell nivå.

Byxorna har fått stor uppmärksamhet i sociala medier där heta debatter pågår angående om det är en genial produkt eller bara ett märkligt mode-påhitt.

Foto: A. Beliaikin

Text: Redaktionen


SMHI: Vädret vänder igen – då drar regn in över hela landet

2024 06 26

Ostadigare väder väntas efter att värmeböljan är över.

Många svenskar njuter just nu av det fina vädret.

På flera håll runt om i landet väntas det bli mycket varmt och soligt i dagarna.

Värmeböljan kommer dock inte att vara så länge som vissa hade hoppats på.

Det ger SMHI besked om på tisdagsmorgonen.

Först blir det varmt

Som bekant kommer veckan i stort bli en varm sådan.

– Det väntas mest soligt väder och 25 grader, som allra varmast i de östra landskapen med 25-30 grader, framhåller SMHI.

Sedan kommer regn

Mot slutet av veckan mer ostabilt väder och därefter är regnskurar att vänta över Sverige.

– På torsdag och fredag väntas i större delen av landet växlande molnighet, möjligen med någon lokal skur, meddelar SMHI.

– Under fredagen ser även ett mer sammanhängande regnområde ut att röra sig in över landets sydvästra delar och därefter dämpas värmen till helgen.

“Över hela landet”

SMHI medger att prognosen inte är helt säker, men att regn förmodligen kommer dra in över hela Sverige till helgen.

– Den nämnda fronten med regn ser ut passera över hela landet under fredags- och lördagsdygnen, för att sedan följas av något svalare väder.

Riktar meddelande

Det varma och fina vädret är inte över än på flera dagar dock, och SMHI har informerat om att det från och med tisdagen kan bli mellan 25 och 30 grader på sina håll.

– Från och med tisdag väntas den maximala dagstemperaturen nå mellan 25 och 30 grader. Gäller inre och östra Svealand, nordöstra Götaland samt Gävleborg och upp över södra Västernorrland.

– Kan innebära ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

I samband med det råder även ökad brandrisk och allmänheten uppmanas till större försiktighet gällande bland annat eldning.

– Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor. Skogsbrand kan lätt uppstå på grund av exempelvis eldning, gnistor från maskiner eller blixtnedslag, förklarar SMHI.

– Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud.

Foto: A. Bingol

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Då blir det 60 dagars värmebölja i Sverige

2024 06 26

Stockholm är en av de städer med snabbast stigande temperaturer i hela Europa.

År 2018 var ett rekordår för huvudstaden – precis som på flera andra platser i Sverige.

I Stockholm uppmättes då 25 dagar med värmebölja, det vill säga en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader minst fem dagar i sträck.

Men på grund av klimatförändringarna kan dessa dagar komma att öka rejält i framtiden.

– Problematiken med värmeböljor är ny för oss i Sverige och vi har inte anpassat våra städer och samhällen för dessa nya förhållanden. Vi är vana att bygga hus och organisera verksamheter som ska klara svår kyla, inte värme, säger Martina Söderström, divisionschef för Environment & Planning på konsultbolaget Sweco, i en kommentar.

Kan bli 60 dagar med värmebölja

Enligt en ny analys från Sweco, som granskat 24 europeiska städer, är det brådskande att upprätta skydd mot värmeböljor.

År 2100 beräknas Stockholms rekord från 2018 ha kunnat öka med 150 procent. Det innebär att huvudstaden riskerar över 60 dagar med värmebölja – 37 fler än 2018.

– Frågor relaterade till värme förbises ofta i strategier för klimatanpassning, eller är riktad endast till känsliga grupper. Vi behöver öka vår resiliens, ha ett bredare fokus på hela befolkningen och få in de här frågorna i planeringen av våra samhällen och städer, säger Martina Söderström.

Upprättar åtgärdsplan

En tredjedel av Sveriges kommuner har åtgärdsplaner för att motverka extrem värmeökning.

Stockholm är inte en av dem.

Men enligt Sweco har nu huvudstaden insett behovet av att planera för värmeböljor och “utvecklar metoder för att öka utsatta gruppers motståndskraft mot extrem värme, med bland annat analys och kartläggning av skolor, förskolor och äldreboendens sårbarhet”.

– Förutom alla risker som värmeböljor kan innebära för individen, får värmeböljor andra stora konsekvenser för hela samhället. Risken för bränder ökar, men vi ser också stor påverkan på jordbruk, djurhållning, bevattning och dricksvattenförsörjning och mycket mer. Det påverkar hela samhället, säger Martina Söderström.

Dödligheten ökat 30 procent

Sweco pekar på att temperaturen i Europa ökar snabbare än det globala snittet.

Dessutom har dödligheten till följd av värme ökat med drygt 30 procent under de senaste 20 åren.

– Vi vet att värmeböljor innebär ökad risk för grupper som äldre, yngre och gravida, men det finns också en socioekonomisk dimension i frågan, säger Martina Söderström.

–  Vi pratar nu om klimatjämlikhet, då vi ser att socioekonomiskt utsatta grupper riskerar att särskilt fara illa under värmeböljor. Därför blir det av oerhörd vikt att tidigt identifiera strategier och anpassa områden för att klara stigande temperaturer.

Foto: A. Maria

Text: Redaktionen