Hot mot svensk surströmming – från Norge
2024 05 04
Norsk lax ställer till med stora problem för svensk surströmming.
Den klassiska svenska fisken hotas nu av norsk lax.
Den globala efterfrågan efter lax innebär att bland annat Norge fiskar upp allt mer strömming för att mata den odlade laxen med.
Det ställer till med problem för flera företag inom branschen, rapporterar Bloomberg.
“Få ljusglimtar”
En som ser mycket dystert på situationen är Janne Söderström som äger Oskars Surströmming.
Bolaget var nära att gå i konkurs efter att bara ha lyckats producera 10 procent av vad som bedöms vara normalt för företaget.
– Det skymtar väldigt, väldigt få ljusglimtar framöver, säger han till Bloomberg.
Vill skrota strålning
Björn Lundgren på Rovögerns Surströmming menar att man måste skrota storskalig trålning.
Norge bedriver omfattande odling av lax och det är en stor inkomstkälla för landet, som bedöms ha perfekta förutsättningar för odling.
– Den norska kustens geografiska läge har den unika fördelen att det kalla vattnet från Norra ishavet möter den varma Golfströmmen här, förklarar Seafood from Norway.
– Det resulterar i vatten med rätt strömmar och temperatur, som ger perfekta förhållanden för atlantlaxen.
Känt i hela världen
Den omfattande odlingen innebär konkreta hot mot den svenska surströmmingen, som är känd över hela världen.
– Små strömmingar fångas på våren, saltas och får jäsa i lugn och ro innan de stoppas i en burk ungefär en månad innan de hamnar på borden och i butikerna, förklarar turistbolaget Visit Sweden.
– Jäsningsprocessen fortsätter i burken, ”syrning” som svenskarna kallar det - och resulterar i en svällande burk med jäst sill. Eller rutten fisk, som vissa, felaktigt, skulle säga.
Smak och lukt
Surströmmingens egendomliga smak och lukt har lett till att den har fått stor internationell uppmärksamhet, och sammankopplas ofta med Sverige i utlandet.
– Doften är skarp och smaken är rund men pikant med en tydlig syra. Jäsningen härrör från ett mjölksyraenzym i fiskens ryggrad, fortsätter Visit Sweden.
Foto: P. Einerhand
Text: Redaktionen