Åtta av tolv sänker räntan – här är bankerna som vägrar
2024 05 03
Över hälften av de största aktörerna på bolånemarknaden har sänkt sina rörliga bolåneräntor.
Åtta av tolv har valt att sänka räntan, efter att Riksbanken i september höjde styrräntan för sista gången och flaggat för att en första sänkning kan ske innan midsommar.
– Marknadsräntorna har sjunkit vilket har gjort det billigare att låna på lång sikt för bankerna, konstaterar privatekonomisajten Compricer i ett uttalande.
Vägrar att sänka
Fyra banker har dock vägrat att sänka den rörliga räntan: storbankerna Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken.
Det visar en genomgång av SvD.
Den rörliga boräntan hos Swedbank och Handelsbanken ligger kvar på 5,94 procent. Motsvarande siffra för Nordea och SEB är 5,99 procent.
Det kan jämföras med det statliga bolåneinstitutet SBAB som stått för den största sänkningen sedan i höstas. SBAB har sänkt den rörliga boräntan från 5,22 procent till 4,92 procent.
Prioriterar särskilda kunder
Enligt Christina Sahlberg, privatekonom på Compricer, finns det en primär anledning till att storbankerna väljer att avvakta.
– Det kostar mycket för dem att sänka räntan eftersom de har så många kunder med rörlig boränta, säger hon till SvD.
Sahlberg tror att storbankerna har valt en annan strategi. Sannolikt fokuserar de på kunder som vill byta bank och erbjuder dem lägre ränta, konstaterar experten.
– Det låter som en möjlig strategi. På så sätt kan man behålla de kunder som riskerar att lämna banken samtidigt som man behåller sina marginaler för andra kunder, säger hon till tidningen.
Sänkte räntan under gårdagen
Den senaste i raden av banker som valt att sänkt den rörliga bolåneräntan är Skandiabanken.
Under torsdagen meddelade banken att sänker räntan på bolån med 3 månaders bindningstid med 0,10 procentenheter, vilket innebär en ny listränta på 5,44 procent.
Samtidigt meddelade Skandiabanken att räntan höjs med 0,10 procentenheter på bolån med 2–5 års bindningstid.
– Justeringarna är en anpassning till marknadsräntorna vilka i sin tur påverkar våra upplåningskostnader, framhöll banken.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen