Vitt snus kan förbjudas i Sverige – M kräver åtgärder
2024 05 02
Det vita snuset hotas av ett totalförbud.
Det menar Moderaterna, som nu vill att Sverige ska agera för att rädda produkten.
Med ”vitt snus” avses små, vita påsar av tobaksfria nikotinportioner, som har blivit populära på senare år.
Vanligt snus är förbjudet i hela EU utom Sverige, som har förhandlat fram ett undantag. Undantaget gäller dock inte det vita snuset, som nu enligt M riskerar att totalförbjudas i hela EU inklusive Sverige.
”Vita snuset i skottgluggen”
Moderaterna vill göra snuset till en valfråga i Europaparlamentsvalet, och har därför presenterat åtta vallöften för snuset i Europa.
Och bland dessa finns alltså ett löfte om att motverka ett eventuellt förbud mot det vita snuset.
– Tyvärr ser vi hur EU konstant ger sig på snuset. Nu ser det vita snuset ut att vara i skottgluggen. Det är dåligt för Sverige och det är dåligt för folkhälsan i hela Europa, menar Tomas Tobé, partiets toppkandidat i Europaparlamentsvalet.
Han anser att det finns många fördelar med det vita snuset.
– Det vita snuset innebär också möjligheter för Sverige, för export, jobb och tillväxt. Om det på samma gång innebär att vi också exporterar något som kan få ned den tobaksrelaterade dödligheten i Europa så är det något väldigt positivt, säger Tomas Tobé.
Partiet vill även motverka att det vita snuset utsätts för skattechock eller smakförbud.
Ser över tobakslagar
Det vita snuset har hittills varit oreglerat på EU-nivå, till skillnad från vanligt snus, rapporterar DN.
I EU-länder som Belgien, Nederländerna och delar av Tyskland har man dock själv valt att införa ett förbud för att förhindra att produkten får fäste på marknaden.
Men nu kan det alltså komma ett förbud på EU-nivå, eftersom EU-kommissionen håller på att göra en översyn av unionens tobakslagar, rapporterar tidningen.
Exakt vilka förbud eller restriktioner som är aktuella är dock oklart i dagsläget.
– Vi håller för tillfället på att utvärdera lagstiftningen för tobakskontroll. Nästa steg beslutas utifrån resultatet av utvärderingen och av de öppna samråden, och kommer också att bli föremål för en grundlig konsekvensanalys, säger EU-kommissionens talespersoner för hälsofrågor, Stefan de Keersmaecker, enligt tidningen.
Foto: Swedish Match
Text: Redaktionen