Fullständig kaos på skola – ”det är helt galet”

2024 05 02

Det råder fullständig kalabalik på Bergumsskolan i Olofstorp i Göteborgs kommun.

Lärare, föräldrar och elever vittnar om ett anarkiliknande tillstånd i skollokalerna.

Under vårterminen har 107 anmälningar om kränkning av elever gjorts på skolan. Dessutom har skolpersonalen anmält 53 incidenter om när de känt sig utsatta, rapporterar GP.

Värst är situationen på mellanstadieavdelningen.

Lärare berättar för tidningen att elever springer mellan klassrum  och sparkar på dörrar och väggar. Skolpersonal tvingas ständigt avbryta olika bråk och rena slagsmål.

Lärare uppger även att gemensamma utrymmen vandaliserats, bland annat har avföring kletas på väggar inne på toaletter, vilket tvingat skolan att låsa samtliga utrymmen.

Situationen är så allvarlig att majoriteten av lärarkåren på mellanstadiet har tvingats frångå jobbet på grund av starka stressymptom. Sju av tio lärare är långtidssjukskrivna, uppger GP.

– Jag tror inte det är någon av oss som har varit sjukskriven på grund av elevsituationen tidigare. Men det är helt galet hur det eskalerat, säger en av de drabbade lärarna till tidningen.  

”Stöket fortsätter där”

Fackförbundet Sveriges lärare bedömer att situationen på skolan är ohållbar. De har därför valt att koppla in Arbetsmiljöverket.

Lennart Hellsbornm, huvudskyddsombud Sveriges lärare Göteborg, berättar att han träffat flera av lärarna som sjukskrivit sig.

– De har uppvisat ganska allvarliga symptom på stress: sömnsvårigheter, stickningar i armar och ansikte. Det här är lärare som ofta har gått till jobbet fast de egentligen inte har varit helt okej, men de känner att de inte vill lämna sina kollegor i sticket, säger han till GP.

Ökat med 155 procent

Enligt Arbetsmiljöverkets senaste statistik har antalet anmälningar gällande allvarliga fall av hot och våld i grund- och gymnasieskolan ökat lavinartat. Under perioden 2013–2023 ökade antalet anmälningar med 155 procent.

Linn Santeson och Hanna Garberg, som är huvskyddsombud vid Sveriges lärare Stockholm, pekar ut nedskärningar och besparingar som de främsta orsakerna till att anmälningarna skjuter i höjden.

–  Det är i dag färre vuxna i verksamheterna än för några år sedan. Det gäller inte bara lärare, utan även socialpedagoger, elevassistenter, barnskötare och flera andra yrkesgrupper.

– Elever som uppenbart är i behov av att ha en extra resurs kring sig eller i gruppen får inte det, säger skyddsombuden till sajten Vi Lärare.

Foto: Richard Stachmann

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Varningssystem införs i hela Sverige – från och med 2026

2025 04 10

I dag utfärdas så kallade VMA (viktigt meddelande till allmänheten) vid krissituationer i Sverige.

VMA består av meddelanden i radio och tv samt mobiltelefoner, och kan ibland föregås av utomhussignalen ”Viktigt meddelande”.

Men systemet är inte tillräckligt omfattande, enligt regeringen. 

Från och med 2026 kommer VMA-systemet att kompletteras med ett helt nytt varningssystem, rapporterar SVT med hänvisning till regeringskällor.

Det nya varningssystemet bygger på så kallad ”cell broadcast-teknik” – en digital teknik som används för att skicka textmeddelanden till mobiltelefoner.

”Dragit lärdomar från kriget”

Den nya tekniken ska inte ersätta VMA-systemet, utan ska fungera som ett komplement för att försäkra att varningarna når ut till så många personer som möjligt.

– Regeringen har bland annat dragit lärdomar från kriget i Ukraina, där man använder flera typer av varningar samtidigt för att nå ut, rapporterar SVT.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Post- och Telestyrelsen (PTS) har fått i uppdrag att ta fram det nya systemet som kallas för ”SE Alert”.

Peter Norlander, enhetschef på MSB, har tidigare uttalat sig om den nya tekniken.

– Cell broadcast skulle ge oss möjlighet att använda ytterligare en kanal, har han sagt till SVT.

Kritik mot VMA-systemet

VMA-systemet har kritiserats för sina långsamma utskick.

När vattenparken Oceana brann ner i februari 2024 skickades 130 000 varningsmeddelande till människor i närliggande områden. För många personer dröjde det flera timmar innan meddelandena dök upp i telefonen.

Fakta VMA

VMA används exempelvis vid:

  • olyckor och allvarliga händelser, till exempel gasutsläpp eller brand med giftig rök
  • svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner, till exempel nedfall av radioaktiva ämnen eller problem med att nå 112
  • krishantering inför och i samband med extraordinära händelser, till exempel förestående dammhaveri eller sabotage mot dricksvattenförsörjningen

Källa: MSB

Foto: J. Leupe

Text: Redaktionen


Bluff på ICA – kunderna kommer inte att bli glada

2025 04 10

Ica och flera andra matjättar anklagas för att vilseleda sina kunder.

“Superklipp” och rabatter duggar tätt i matbutikerna.

Och det är många som lockas av de till synes attraktiva erbjudanden i tider när matpriserna ökar kraftigt.

Men i själva verket sparar kunden ofta inte alls så mycket pengar på extrapriserna som man kan tro av reklamen, framhåller Sveriges konsumenter enligt SVT.

Enligt organisationen skiljer sig erbjudanden om “tre för två”, styckpriser eller röda siffror knappt från ordinarie pris.

– Det är vilseledande. En rabatt ska innebära en stor prisskillnad jämfört med ordinarie pris, men det är sällan fallet, säger Maria Wiezell som är konsumentjuridisk expert på Sveriges konsumenter, till tv-kanalen.

Pekades ut av myndighet

Ica var, tillsammans med bland annat Willys och Hemköp, en av matbutikerna som också pekades ut av Konsumentverket förra året.

Kedjan fick då samma typ av kritik. Enligt en granskning från myndigheten gav annonsbladen intrycket att produkter hade fått lägre pris, utan att det tidigare lägsta priset framgick, rapporterade TV4 vid tillfället.

Det strider mot prisinformationslagen, menar Konsumentverket som krävde åtgärder.

Kampanjkritik

Även Icas så kallade multikampanjer, “köp 2 betala för 1”, har särskilt uppmärksammats av oberoende sajten Matpriskollen.

Kritiken handlar om att kedjorna flyttar lager från butikerna till kundens hem och ökar matsvinnet.

– Ica har den största ökningen mot förra året, men även tidigare har Ica varit drivande med multierbjudanden. Detta verkar vara en försäljningsstrategi man fokuserar ännu hårdare på, sade Ulf Mazur, sajtens vd och grundare, i höstas. 

Har inte svarat

Ica har inte svarat på kritiken. SVT har sökt matjätten utan resultat.

Enligt Sveriges konsumenter saknas det idag ett tydligt regelverk för hur stor skillnaden måste vara mellan ordinarie och rabatterat pris. “Röda siffror” innebär därmed inte att varan per automatik kostar mindre än normalt.

– Regleringen borde tydliggöra vad som räknas som en rabatt. I nuläget är det upp till butikerna, säger Maria Wiezell.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen