Dunderilska hos Sveriges butiker: ni måste omedelbart upphöra
2024 05 02
Kundernas och personalens säkerhet står på spel.
Det hävdar näringslivsorganisationen Svensk Handel som jämför säkerheten i Sveriges butiker med ett lotteri.
Specifikt syftar man på Lagen om tillträdesförbud som infördes för tre år sedan och som ska möjliggöra att kunna porta besvärliga kunder från butiker.
Men domstolarna gör helt olika tolkningar runtom i landet, vilket Svensk Handel menar försätter många butiker och folk som vistas i dem i fara.
– Det är ett lotteri. Så här kan det inte fungera i en rättsstat, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.
"Måste upphöra"
Tanken med den relativt nya lagen är att butiker ska få vara en fredad zon från brott. Både anställda och kunder ska skyddas.
Men siffror visar stora variationer i hur många ansökningar som leder till ett faktiskt tillträdesförbud. Förra året var fallet så enbart i knappt hälften av alla 483 ansökningar som lämnades in till åklagarkammare i Sverige.
En ansökan kan beviljas i en stad, för att förkastas i en annan.
Oacceptabelt, enligt Svensk Handel, som kräver att åklagarkamrarna omedelbart måste sluta bedöma fallen så olika.
– Lagen om tillträdesförbud till butik måste bli effektivare för alla de handlare som vill säkerställa tryggheten för personal och besökande kunder, säger Nina Jelver i en kommentar.
– De stora skillnader som kan noteras runt om i landet kan inte förklaras på annat sätt än att våra åklagarkammare fortsätter tolka lagen olika. Det rättsliga lotteriet måste upphöra.
Saknar motiveringar
Svensk Handel understryker att tillträdesförbud till butik givetvis ska bedömas noga från fall till fall.
Men man påtalar också att man har rätt till beslut med skriftliga motiveringar.
Det saknades i 95,4 procent av alla beslut förra året. En rättsosäkerhet, enligt Nina Jelver.
– Åklagarmyndigheten blir svaret skyldig till varför de i allt högre utsträckning frångår existerande lagrum och väljer att inte motivera de beslut som tas. Handlare runt om i landet förtjänar tydliga besked kring varför ett visst beslut fattas, för att de på så vis ska kunna dra lärdom och veta vad som gäller. Det är uppenbart att så inte sker idag.
"Är alarmerande"
Totalt inkom 174 anmälningar om överträdelser av tillträdesförbud under 2023.
Det motsvarar tre av fyra meddelade avstängningar.
– Siffran är alarmerande och visar tyvärr att lagstiftningen, med dagens tillämpning, inte fungerar som den var tänkt. Lagen behöver vässas och överträdelser mot lagen måste få kännbara konsekvenser för förbrytarna, säger Nina Jelver.
Foto: Väla
Text: Redaktionen