Arla vänder sig till kunderna: Kräver omedelbar förändring
2024 05 01
Från och med i dag, onsdag, får bönderna inom Arla mer betalt för sin mjölk.
Priset höjs med 5,2 öre per kilo. Höjningen gäller både den traditionella och ekologiska mjölken.
Cecilia Kocken, vd Arla Sverige, berömmer mjölkböndernas arbete.
– Svenska mjölkbönder har gjort stora investeringar i djuromsorg och hållbarhet de senaste åren. Och behovet av klimat- och miljöanpassning fortsätter att öka, framhåller hon i ett uttalande.
Ställer krav på kunderna
Arlas vd betonar dock att mjölkbönderna inte kommer klara den gröna omställningen av lantbruket på egen hand.
Cecilia Kocken går därför ut med ett direkt krav på Arlas kunder: Fler måste anpassa sina inköp och det måste ske nu.
– Om Sverige ska klara av den gröna omställningen i lantbruket behöver alla delar i kedjan från gård till konsument vara med och dela på kostnaderna, framhåller vd:n och tillägger:
– Jag är glad över att vi kan göra en ny höjning av priset till våra ägare Arlabönderna. Men livsmedelskedjor, politiker och konsumenter behöver framöver hjälpas åt att finansiera produktionen av klimat- och miljösmarta livsmedel. Bönderna kan inte stå för hela notan.
Hög prislapp
Lantbrukets gröna omställning beskrivs som mycket viktig för Sveriges klimatmål.
– Ingen annan del av näringslivet hänger samman med så många miljömål som lantbruket. Därför blir just lantbrukets miljöarbete avgörande för Sveriges möjligheter att nå målen, framhåller Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, på sin hemsida.
Prislappen för omställningen kan dock bli en dyr historia. Enligt beräkningar från LRF krävs 80 till 85 miljarder kronor i investeringar och 10 till 11 miljarder kronor i kostnader för årliga åtgärder.
Fakta: Arlas mjölkpris
- Arlas 8 000 mjölkbönder, varav 2 000 i Sverige, är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken.
- Tillsammans har Arlabönderna beslutat att priset som de får betalt för mjölken ska vara gemensamt i kooperativets sju nordeuropeiska länder.
- På så vis är det möjligt att dela lika på både intäkter och kostnader. Priset baseras främst på protein- och fettinnehåll, samt den enskilda gårdens hållbarhetsarbete.
Foto: Arla Foods
Text: Redaktionen