”Banbrytande upptäckt” om D-vitamin
2024 04 30
Det finns ett samband mellan intag av D-vitamin och motståndskraft mot att utveckla cancer.
Det har forskare från Aalborgs universitet i Danmark kommit fram till i en ny studie som publicerats i tidskriften Science.
Forskarna beskriver upptäckten som ”banbrytande”.
Genom tester på möss har de kunnat visa att det finns ett tydligt samband mellan nivån av D-vitamin i blodet och risken att utveckla cancer.
Forskaren förklarar
Tine Jess, professor vid Basic Research Center vid Aalborg Universitet, är huvudförfattare till studien.
– Det har länge talats om ett samband mellan D-vitamin och cancer, men vi har inte kunnat bekräfta det och förstått mekanismerna bakom. Det börjar vi kunna göra nu. Vår studie visar att det verkar som om D-vitamin påverkar kroppens immunsvar genom de mikroorganismer som finns i tarmen, säger hon.
I studien har forskarna utfört en rad experiment som visar att möss med en diet innehållandes stora mängder D-vitamin är mer motståndskraftiga mot experimentellt överförda cancerformer.
Mössen svarar även bättre på behandlingsformen immunterapi, som är ett sätt att få kroppens immunförsvar att angripa cancerceller.
– Konkret visar studien att D-vitamin påverkar tarmslemhinnan och ökar mängden av bakterien Bacteroides fragilis. Den här mikroben gör mössen mer motståndskraftiga mot cancer, eftersom de transplanterade tumörerna inte växer lika mycket, berättar Tine Jess.
Kan överföras till människor
Resultatet från studien kan överföras på människor.
Forskare vid Aalborgs universitet har nämligen även studerat produktionen av D-vitamin i huden på 1,5 miljoner danska invånare. Resultatet visar att de som har lägre nivåer av D-vitamin löper större risk att utveckla cancer de närmaste åren.
– Vår analys visar att det finns ett samband mellan lägre D-vitaminnivåer och en högre risk att utveckla cancer, inklusive tarm-, lung- och urinvägscancer. En separat analys tyder också på att cancerpatienter med högre nivåer av vitamin D svarar bättre på immunbaserade behandlingar. Resultaten från musförsöken ligger därför i linje med vår analys av data från människor, fastslår Tine Jess.
Foto: M. Blackwell
Text: Redaktionen