Socialdemokraterna hotar två partier: ”Göra det jävligt för dem”
2024 04 24
Regeringen och SD utreder lagändringar för partipolitiska lotterier.
I början av mars meddelade regeringen att man överväger flera skärpningar i villkoren för partibundna lotterier – bland annat ska lotter inte längre kunna köpas på kredit och försäljningen ska omfattas av spelskatt.
Tidigare har partilotterierna varit undantagna från skatteregler.
Reformerna väntas slå hårt mot oppositionspartiet Socialdemokraterna, som finansierar en stor del av sin verksamhet genom att just sälja lotter. Partiets inkomster väntas minska med 25 miljoner kronor per år.
Det uppger partisekreterare Tobias Baudin (S). Han hänvisar till att regeringens utredning föreslår en skatt på 22 procent av nettoinkomsten.
– Det innebär ungefär 25 miljoner, alltså detsamma som vi idag får ut i vinst. Så skulle regeringen gå vidare med förslaget kommer vi gå från 25 miljoner till noll över en natt, säger Tobias Baudin till GP.
Öppnar för hämnd
Socialdemokraterna har tidigare reagerat kraftigt på Tidöpartiernas hantering av partipolitiska lotterier.
S-ledaren Magdalena Andersson anklagar regeringen och SD för att försöka ”tysta oppositionen” och nedmontera den svenska demokratin.
– Det handlar om att tysta oppositionens röst, sa hon i en intervju med SVT.
Tobias Baudin delar partiledarens kritik.
– Det öppnar en farlig väg, säger han till GP och konstaterar att Socialdemokraterna kan känna sig tvungna att svara.
Baudin stänger inte dörren för en hämndaktion.
– Om vi kommer till makten nästa mandatperiod, vilket jag hoppas att vi gör, kommer det att komma krav och tryck inifrån vårt parti att vi ska göra olika saker som gör det jävligt för Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det finns säkerligen saker man skulle kunna göra.
Statsministern: Finns många skäl
Regeringen framhåller att förslaget om skarpare krav för partipolitiska lotterier inte handlar om att strypa Socialdemokraternas finansiering.
– Vi har ju alltid varit skeptiska till partilotterierna av ganska många skäl. I ljuset av diskussioner om partifinansiering och transparens men också i ljuset av allt vi vet om risker för spelmissbruk så tycker jag att det finns starka skäl att inte partierna ska finansieras på just det sättet, sa statsminister Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet när förslaget presenterades.
– Det är en gammal ståndpunkt vi har haft och nu diskuterar vi hur den utredningen ska se ut som ser över reglerna och ifrågasätter om partierna ska ha lotterier, tillade han.
SD-toppen Tobias Andersson har dock utryckt sig annorlunda.
– Vi ger oss på det korrumperade system som Socialdemokraterna har riggat för sig själva. Det blir ett fattigare första maj-tåg för sossarna, framhöll han i en intervju med DN.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Martin Arvebro
Text: Redaktionen