SWEDBANK: Tråkig överraskning för folk som väljer rörlig ränta
2024 04 22
Väldigt många bolånetagare har den senaste tiden valt rörlig ränta.
Trenden etablerades redan i slutet av 2022 efter den kraftiga skiftningen i svensk ekonomi där räntorna hade börjat höjas på löpande band.
Precis nyligen gick även SBAB ut med att 94 procent av bankens kunder valde rörlig ränta i mars, vilket sågs som ett tecken på sprudlande optimism hos svenska folket.
Men den som gjort det valet i förhoppningen om en snabb nedgång nu när Riksbanken förväntas sänka styrräntan lär bli besviken.
Det understryker Swedbank idag när banken på måndagen nu ändrar sin ränteprognos.
Tråkig överraskning
Efter att Riksbanken sannolikt sänker räntan i maj kommer man enligt Swedbank, i motsats till tidigare prognos, att gå mer försiktigt fram. Sänkningen därefter väntas nu inte längre komma förrän i september.
– Mer utdragna räntesänkningar innebär att den rörliga bolåneräntan sjunker i något långsammare takt, men väntas likväl nå strax över 3 procent vid slutet av nästa år, framhåller Swedbank i sin nya analys.
Andreas Wallström, storbankens prognoschef, bekräftar att det blir en tråkig överraskning för den som valt rörlig ränta i hopp om ett ras när man nu istället tror på en sakta utveckling.
– De rörliga bolåneräntorna, som toppade på omkring 4,8 procent i slutet av förra året, rör sig långsamt neråt, säger han i en kommentar till Expressen.
Flera faktorer
Swedbank påpekar att det finns flera faktorer som spelar roll i den nya prognosen.
– Strama signaler från Fed kombinerat med den svaga kronan får dock Riksbanken att gå mer försiktigt fram därefter och vi räknar med att räntan sänks nästa gång i september, för att sedan sänkas i snabbare takt ner till 2,0 procent i slutet av nästa år, skriver man i sin analys.
Nordea: Då ska du binda räntan
En annan av Sveriges storbanker, Nordea, har också nyligen flaggat för att man inte ska förvänta sig att rörliga räntor sjunker särskilt snabbt i närtid.
– Om det lönar sig att binda räntan beror dels på hur mycket och snabbt Riksbanken sänker styrräntan, dels på hur mycket de längre löptiderna faller, uttryckte Nordeas chefsekonom Annika Winsth i slutet av mars.
– Nordeas prognos över styrräntan är relativt aggressiv jämfört med Riksbankens räntebana och risken är att räntan inte kommer ner så snabbt. Det kan möjligen tala för att binda på två år, om man önskar ha kontroll över utgifterna.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen