Stor oro om läkarstudenter – vill inte vidröra patienter
2024 04 19
Många läkarstudenter kräver anpassad undervisning.
Lärare på läkarprogram runt om i Sverige oroar sig över studenternas krav.
Många läkarstudenter kräver undervisning som är anpassad efter deras personliga övertygelser.
– Det kan exempelvis handla om att slippa närvara på en abortmottagning under en kurs i obstetrik och gynekologi på grund av samvetsskäl.
– Med tanke på att studenters övertygelser är av skiftande slag skulle i princip vilka anpassningar som helst kunna efterfrågas, skriver fem debattörer, bland annat överläkare och docenter, i en debattartikel i Läkartidningen.
”Tveksamheter mot att vidröra”
Det handlar alltså om läkarstudenter som vill slippa delta i vissa undervisningsmoment. Ofta på grund av personliga övertygelser av religiöst eller politiskt slag.
– Det finns studenter som har hyst tveksamheter mot att vidröra patienter som är av ett annat kön. Det kan få som konsekvens att de inte uppfyller vissa av de examensmål som krävs för yrket, säger Jenny Lindberg, specialistläkare och lärare på läkarprogrammet, till SR.
Hon är en av dem som står bakom debattartikeln.
”Särskilt oroväckande”
Bland de undervisningsmoment som vissa studenter enligt uppgift inte vill delta i nämns bland annat aborter, vaccinationer och dissektioner.
– Det som är särskilt oroväckande är att de gemensamma examensmålen riskerar att inte uppfyllas, och undervisning och examination riskerar att inte bli likvärdiga för alla studenter, skriver debattörerna i debattartikeln.
Debattörerna kräver nu tydligare riktlinjer på nationell nivå.
Håller inte med
Alla håller dock inte med om debattörernas beskrivning av problemet.
Det finns förvisso studenter som inte vill delta i vissa undervisningsmoment, men läkarprogrammen har redan idag möjlighet att ställa tillräckliga krav på studenterna, menar Marie Dahlin, som är programansvarig på Karolinska Institutet.
– Med de utbildningsplaner och kursplaner och målbeskrivningar som vi ger våra studenter så har vi stöd för att alla ska göra samma obligatoriska delar och samma nödvändiga delar av utbildningen, säger hon till radiokanalen.
Foto: Sasun Bughdaryan
Text: Redaktionen