Usla förhållanden hos butiksjätte – ”känns som ett fängelse”
2024 04 09
Världens största klädföretag, spanska Zara, har hamnat i blåsväder.
Anställda vittnar om en usel och påfrestande arbetsmiljö.
Det rapporterar Aftonbladet med hänvisning till flera personer som arbetar eller har arbetat i någon av Zaras butiker i Sverige.
En stor del av kritiken handlar om företagets udda toalettrestriktioner.
– I bland känns det som ett fängelse.
– De klockar oss, är vi på toa länge så följer de efter och kollar. Sen står de utanför och säger ”du har varit på toa ganska många gånger nu, vad är det som händer”, säger en anställd till tidningen.
En annan berättar att det i princip är förbjudet att gå på toaletten under arbetstid.
– Sa man att man måste gå på toaletten när man stod i kassan svarade de att det var för mycket folk i butiken. Man fick bara göra det på sin lunch, framhåller en före detta anställd.
En tredje Zara-anställd uppger att det finns en lista över antalet toalettbesök under dagen. Enligt personen är anställda tvungna att anmäla toalettbesök vid kassan.
– Man fick klocka sina toalettbesök och dra bort tiden från sin rast.
Pressas hårt
Det är dock inte bara toalettreglerna som plågar anställda hos Zara.
Ett 10-tal anställda berättar för Yle att klädkedjan ”styrs genom rädsla”.
– Skrik, skäll, hot och varningar som delas ut godtyckligt för sådant som de anställda inte haft möjlighet att påverka, framhåller personerna till public service-kanalen.
Enligt en före detta avdelningschef kan minsta misslyckande leda till ett mycket aggressivt bemötande.
– Om det ena eller andra inte sköts får det konsekvenser. Ledarskapskulturen inom Zara bygger på förringande och direkta hot, säger personen till Yle.
”Magont och sömlöshet”
En annan ex-anställd berättar att butiksledningen har för vana att dela ut varningar till personer som inte presterar ”tillräckligt bra”.
I flera fall delas varningar ut till anställda som tilldelats arbetsuppgifter som är "omöjliga" att klara av för en ensam person.
Flera Zara-anställda vittnar om utbrändhet och psykosomatiska stressymptom.
– En ofattbar nivå av stress släpper inte ens på fritiden. Det ger psykosomatiska symptom som magont och sömnlöshet. Cheferna i organisationen som inte varit borta på grund av stress kan räknas på en hand, säger en ex-anställd till Yle.
Foto: P. Prasad resp H. Almasi
Text: Redaktionen