Storbank går emot Riksbanken – tror på kraftig förändring för hushållen
2024 04 08
Under måndagen besökte riksbankschef Erik Thedéen Köpenhamn och Malmö.
Riksbankschefen talade hos Nordea och Malmö Börssällskap om nuvarande ränteprognos.
Budskapet var tydligt: Inflationen går åt rätt håll, men ”riskerna för bakslag finns fortfarande kvar”.
– Inte minst skapar växelkursens utveckling osäkerhet. En svagare krona skulle kunna ge oönskade inflationsimpulser, sa Thedéen.
”Gradvisa räntelättnader”
Riksbankschefen nämnde även den geopolitiska oron, företagens prissättningsbeteende och en osäkerhet kring hur ekonomin reagerar på signaler om lägre ränta som skäl för att gå försiktigt fram med räntesänkningar.
– Osäkerheten talar för gradvisa räntelättnader som ger oss möjlighet att noga följa och analysera hur ekonomin reagerar. Det förbättrar förutsättningarna för att vi ska lyckas med att nå en stabil ekonomisk utveckling med en inflation i linje med vårt mål på 2 procent, sa Erik Thedéen.
Köper inte budskapet
Nordeas chefekonom Annika Winsth köper inte Erik Thedéens prognos om ”gradvisa räntelättnader”.
Hon tror att riksbankschefens varnande budskap handlar om att minska hushållens förhoppningar om snabba räntesänkningar. En alltför optimistisk prognos skulle kunna leda till att hushållen öppnar plånboken och shoppar loss, vilket riskerar att elda på inflationen.
Därför sprider Thedéen budskapet om att prognosen för framtida räntesänkningar är osäker, konstaterar Nordeas chefsekonom.
– Jag tror att Riksbanken känner att de vill skicka signalen till hushållen: sakta i backarna. Det är inte guld och gröna skogar runt hörnet, säger Annika Winsth till SvD och pekar på att Nordea förutspår dubbelt så många räntesänkningar som Riksbanken under året.
Storbanken bedömer att styrräntan sänks sex gånger och landar på 2,50 procent i slutet av 2024.
Den första sänkningen kommer att ske i maj, bedömer Nordeas privatekonom Anders Stenkrona.
– Nu finns en chans att ekonomiskt komma ikapp det som skjutits upp under 2023. Hushållen kan förhoppningsvis öka sitt sparande igen, fylla på sina buffertar och betala av på sina lån, säger han i ett uttalande.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen