Bidragsspärr – det här gäller
2024 04 05
Regeringen uppskattar att det årligen betalas ut uppemot 20 miljarder kronor i felaktiga utbetalningar.
Hälften av summan beräknas vara rena bidragsbrott som går till den organiserade brottsligheten.
Ett av de allvarligaste hoten från den organiserade brottsligheten är att den missbrukar välfärdssystemen i syfte att tjäna pengar, finansiera kriminell verksamhet och i vissa fall terrorism, uppger regeringen som nu vill sätta stopp för fusket.
För att komma tillrätta med problemet föreslår regeringen bland annat att Försäkringskassan ska få brottsbekämpande befogenheter.
Bidragsspärr
Regeringen ger även en utredare i uppdrag att bereda förslagen från 2021 års bidragsbrottsutredning om ett administrativt sanktionssystem och en tillfällig bidragsspärr.
– Regeringen har tidigare aviserat en kvalificering till välfärden för att öka drivkrafterna till arbete. Nu ska en utredare ta fram förslag på en diskvalificering från välfärden för att stoppa bidragsbrott. Välfärden ska gå till den som behöver den, inte till kriminella och terrorfinansiering, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och tillägger:
– Reaktionen från samhället måste bli snabbare och hårdare för den som begår bidragsbrott. En diskvalificering från välfärden genom en bidragsspärr är en tydlig signal från samhället att det inte är acceptabelt att missbruka välfärdssystemen och förtroendet dessa bygger på.
Då ska förslagen redovisas
Ansvarig myndighet för utredningen blir Socialdepartementet.
Mikael Westberg, kammarrättslagman, ska biträda myndigheten i utredningsuppdraget.
Samtliga förslag ska vara på plats senast den 2 mars 2026. Två förslag kommer dock tidigareläggas.
– Uppdraget att se över det föreslagna administrativa sanktionssystemet och förslaget om en bidragsspärr ska redovisas tidigare, senast den 3 mars 2025, framhåller regeringen.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen