Stort larm om svensk stad – över 70 000 riskerar att dö i förtid
2024 04 04
Naturvårdsverket har gått ut med ett skarpt krav på Skellefteå kommun.
Myndigheten kräver att kommunen agerar mot de olagligt höga halter av luftföroreningar som uppmätts i luften.
Men Skellefteå har inte lyssnat. Ingen åtgärdsplan har tagits fram, trots att situationen är kritisk. Kommunens cirka 72 000 invånare riskerar att förlora flera levnadsår på grund av den skadliga luften.
– Nivåerna av skadliga partiklar, PM10, som vissa dagar finns i Skellefteå är så höga att invånarna riskerar att bland annat dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdomar och lungcancer om de andas in den dåliga luften under en längre tid, rapporterar SR Ekot i en granskning.
Upptäcktes 2021
De höga halterna av luftföroreningar i Skellefteå upptäcktes redan 2021 av Naturvårdsverket. I samband med det krävde myndigheten att kommunen skulle ta fram en åtgärdsplan för att komma tillrätta med problemet.
Skellefteå kommun meddelar att ett åtgärdsprogram kan vara på plats i slutet av 2024, drygt tre år efter att kravet utfärdades.
Kommunens planeringschef Lars Hedqvist understryker att situationen är svårhanterlig. Han pekar på att Skellefteå saknar tågförbindelse och att E4:an går igenom kommunen. Två faktorer som staten bär ansvar för.
– Huvudproblemet ligger på staten helt enkelt. Det är de som borde göra någonting, säger Lars Hedqvist till radion.
Han tillägger att kommunen har vidtagit åtgärder, trots avsaknaden av ett konkret åtgärdsprogram. Bland annat har Skellefteå utökat kollektivtrafiken och begränsat antalet parkeringplatser i stadskärnan, uppger planeringschefen.
6 700 dödsfall i förtid per år
Luftföroreningar beräknas orsaka 6 700 förtida dödsfall i Sverige varje år, trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av luftföroreningar. Varje dödsfall uppskattas motsvara en förlust av tio levnadsår.
Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket 2022.
– Exponeringen är högst för människor som vistas och bor i centrala delar av de större städerna och generellt högre i södra Sverige, kommenterade Malin Gustafsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, när studien presenterades.
Foto: Skellefteå kommun
Text: Redaktionen