Kvinna död i snökaoset

2024 04 03

En kvinna som framförde en personbil har avlidit efter att ha frontalkrockat med en lastbil.

Olyckan ägde rum på väg 132 i Aneby kommun sent på tisdagskvällen, rapporterar Smålands-Tidningen.

– Det är allvarligt, konstaterade räddningstjänstens ledningsoperatör till tidningen direkt efter krocken.

Under natten till onsdagen meddelar polisen att kvinnan inte har klarat sig.   

Olycka i snöovädret   

En stor räddningsinsats inklusive ambulans och polis larmades till platsen.   

Totalstopp rådde i trafiken och insatsen pågick hela natten.    

– En kvinna har avlidit och vi har underrättat anhöriga, berättar vakthavande befäl Mikael Ehne för lokaltidningen.

Enligt Aftonbladet är kvinnan 58 år och olyckan skedde i det snöoväder som lamslagit stora delar av Götaland under tisdagen och natten till onsdagen.     

– Vi vet inte orsaken till olyckan, men vi har tagit båda fordonen i beslag, säger Mikael Ehne.    

Lastbilschauffören klarade sig utan fysiska skador i olyckan.   

Övernattat i bilarna

Under natten har trafikkaoset fortsatt. 

Allra värst är läget på E4 mellan Jönköping och Gränna i norrgående riktning där många människor har tvingats övernatta i sina bilar.

En del har suttit fast i sju timmar och det ser inte ut att bli bättre förrän tidigast senare delen av förmiddagen.

– Vi har en besvärlig situation i hela centrala Jönköping helt enkelt, så vi avråder folk från att gå ut i trafiken, säger biträdande räddningschef Göran Melin från kommunen till SVT.

– Det kommer att ta flera timmar, men i bästa fall kan vi ha fått loss de flesta bilisterna vid 9-tiden.     

Avsäger sig ansvaret  

Situationen är allvarlig även i västra Sverige där polisen inlett en särskild händelse efter att mängder med personer fastnat på E20.

Enlig Trafikverket, som avsäger sig ansvaret för kaoset som uppstått, menar att problemen orsakas av lastbilar som inte kommer upp för hala backar.

– Det är massor med bilar och lastbilar som står fel och det går inte att köra slalom med plogbilar och bärgningsbilar och det är inte lätt för polis och räddningstjänst heller att ta sig fram till proppen, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef, till GP.

– Det är upp till polis och räddningstjänst att ta det beslutet och i så fall klippa upp mitträcket. De har mandatet att göra det, tillägger han på frågan om mitträcket kan klippas upp för att bilar ska kunna vända.

Arkivfoto: E. Myznik

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen