Varnar för värsta scenario i matbutiker: ”Vi måste ta höjd för det”
2024 04 02
Livsmedelsberedskapen i Sverige ska stärkas efter år av avveckling.
I början av 2000-talet försvann de sista beredskapslagren som var fyllda med tiotusentals ton fettersättning, spannmål, drivmedel och läkemedel som skulle hjälpa befolkningen vid händelse av en stor kris eller krig.
Nu har de första stegen tagits för att återigen stärka livsmedelsberedskapen i landet.
I februari presenterades den statliga utredningen ”En ny livsmedelsberedskap”.
I utredningen introducerades en rad åtgärder som ska stärka livsmedelsberedskapen – bland annat ökad samordning, nya beredskapslager och statlig finansiering av uppbyggnaden av en ökad livsmedelsberedskap.
”Vi måste ta höjd för det”
Camilla Eriksson är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
Hon betonar att frågan om livsmedelsberedskapen är mycket viktig – inte minst med tanke på den ökade omvärldsoron.
Forskaren framhåller att det inte går att utesluta att en kris- eller krigssituation slår ut livsmedelsförsörjningen i Sverige.
Ett scenario som skulle leda till tomma butikshyllor i matbutikerna.
– Den mest extrema situationen som vi kanske ändå måste ta höjd för är att det ska bli krig i Sverige eller i vårt direkta närområde och att en antagonist av någon form då faktiskt försöker slå ut livsmedelsförsörjningen, säger Camilla Eriksson till Di.
”Krävs fortfarande betydande insatser och resurser”
I dag, tisdag, presenterar Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) en sammanfattning av de regeringsuppdrag som myndigheterna haft under åren 2021–2023 för att bygga upp Sveriges livsmedelsberedskap.
I ett pressutskick uppger myndigheterna att mycket har hänt de senaste åren.
– Företag inom livsmedelssektorn är aktiva, medvetna och på rätt spår. Och mycket har gjorts för att stärka beredskapen inför kriser och krig. Men för att företagen ska kunna hantera allvarliga störningar under höjd beredskap, som långvariga strömavbrott, it-störningar och brist på kritiska varor, krävs fortfarande betydande insatser och resurser, framhåller man i ett uttalande.
Vidare konstaterar myndigheterna att det krävs en rad åtgärder för att stärka livsmedelsberedskapen och hanteringen av situationer med svåra påfrestningar på livsmedelsförsörjningen.
– Det finns ingen enkel lösning för att hantera alla situationer som kan uppstå vid allvarliga kriser och krig. Därför är det viktigt att vi i Sverige har förberett många olika handlingsalternativ och stärker förmågan i alla led i livsmedelskedjan, säger Nils Arin, chef för Jordbruksverkets beredskapsenhet.
Arbetet fortsätter
Myndigheterna kommer att arbeta vidare med flera frågor, till exempel:
- att fortsätta att identifiera vilka verksamheter som är viktiga för totalförsvaret
- fördjupad regional samverkan
- fördjupade förmågebedömningar
- oberoende eltillgång
- ekonomiska garantier
- samordning av djurens hälso- och sjukvård, smittskydd och laboratoriekapacitet
- beredskapslagring
- robusthöjande åtgärder inom primärproduktionen
Källa: Livsmedelsverket
Foto: Mårten Ryner Axfood
Text: Redaktionen