Klavertramp i Finland – 900 KUK-bilskyltar vållar uppståndelse

2021 09 25

Efter en pinsam miss hos Transportverket i Finland rullar nu en mängd KUK-bilar på vägarna vilket vållar stor uppståndelse.

Bokstavskombinationen KUK är inte tillåten i Sverige och är inte heller tänkt att användas i Finland men nu glider plötsligt en mängd KUK-bilar fram på vägarna rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Körde om KUK-Tesla

– På väg till jobbet såg jag en Tesla med registreringsskylten KUK och tre siffror. Visste inte att det var en tillåten bokstavskombo i det här sammanhanget. Men rimligt ändå på nåt sätt, tänkte jag. Och körde om med min Toyota, uppger Thomas Lundin.

BMW-kukbilar

Snart framkom det att en mängd personer gjort liknande observation och det handlar särskilt om påkostade BMW-bilar. En person upptäckte över 10 BMW-bilar vid hamnen.

– En hel KUK-kull. Jag log när jag tänkte på hur de snart skulle förenas med sina nya ägare, framhåller hon i sociala medier.

Svenskspråkiga undrade

Terhi Ahde-Uusitalo är en av de som nyligen inhandlade en ny BMW-tjänstebil med KUK-plåt. Bilhandlaren förklarade att Transportverket kostnadsfritt byter ut registerplåtarna då ordet väcker anstöt på svenska.

– Jag tyckte det var lite lustigt. Först tänkte jag att jag inte ids göra något åt saken eftersom jag ville ta bilen i bruk genast, säger Ahde-Uusitalo som körde med KUK-plåtarna i fem veckor. Men svenskspråkiga bekanta undrade om hon visste vad det stod på skylten.

Inte trevligt för grannarna

– Mina grannar är svensktalande och jag tänkte att det kanske för dem inte är så trevligt att varje dag se vad det står på min bil. Bolaget som jag jobbar för har dessutom svenskspråkiga ägare, säger Ahde-Uusitalo till Hufvudstadsbladet. Hon beslutade sig därefter för att byta registreringsplåtarna.

Fick respons

KUK-skyltarna beror på ett mänskligt misstag förklarar de ansvariga.

– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Jarkko Pudas, chef för bilregistreringen vid Transport- och kommunikationsverket, till Hufvudstadsbladet.

Foto: Hans Malm, FB

[yop_poll id="663"]

Oroväckande besked om Bank-ID: ”Var observant”

2024 12 19

Bank-ID är Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

Över åtta miljoner svenskar använder tjänsten i dag.

Men legitimationstjänstens enorma popularitet har en baksida.  

Bank-ID är ett av de varumärken som cyberkriminella oftast efterliknar.

Den svenska legitimationstjänsten är det tolfte mest utsatta varumärket i världen. Det visar färsk statistik från IT-Total, som tagits fram av bolagets leverantör Vipres.

Bredvid stora jättar

Bank-ID placerar sig på tolfte plats på listan över de varumärken som cyberkriminella oftast efterliknar. På samma lista hittas storföretag som Apple och Microsoft.

 Diego López, chef för cybersäkerhet på IT-Total, uppmanar allmänheten att vara på sin vakt.

– Svenskar är en digitalt aktiv befolkning som e-handlar mycket och generellt är duktiga på engelska. Det gör oss särskilt intressanta för de här aktörerna, säger han.

”Säger mycket om hur utsatta svenskar är”

Microsoft, Apple och Docusign är de tre företag som cyberkriminella oftast härmar.  

Målet är att få användare att klicka på en skadlig länk eller sprida kod.

– Microsoft står ut i statistiken, men intressant nog hamnar svenska Bank-ID på plats tolv på listan över de varumärken som cyberkriminella oftast efterliknar. Det säger mycket om hur utsatta vi svenskar är, säger Diego López.

Sverige hamnar högt upp

Statistiken visar också att Sverige är av de länder där befolkningen utsätts för flest bedrägliga e-postmeddelanden i världen.

– Var observant. Om något känns det minsta märkligt rekommenderar jag den analoga metoden: ring eller prata med kollegan, vännen eller avsändaren och stäm av att allt är som det ska, säger Diego López.

Hit riktas flest bedrägliga e-postmeddelanden:  

  1. USA
  2. Storbritannien
  3. Sverige
  4. Kanada
  5. Island
  6. Danmark
  7. Irland

Varumärkena som cyberkriminella efterliknar oftast:  

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Docusign
  4. Dropbox
  5. Vipps
  6. Google
  7. Paypal
  8. Zoom
  9. Booking
  10. Spotify
  11. HSBC
  12. Bank-ID

Källa: IT-total

Foto: 

Text: Redaktionen


ICA förvarnar – superpopulär matvara kommer ta slut

2024 12 19

En klassiker till julbordet kan vara i fara.

Varubristen har kommit med sämsta möjliga timing.

Med mindre än en vecka till julafton har folk börjat storhandla till julmiddagen. Det handlas skinka, sill, rödkål, brunkål, lax, prinskorv och köttbullar i mängder.

En plötslig brist hotar dock en av de främsta klassikerna.

Det gäller ansjovis som används i omåttligt populära Janssons frestelse.

"Klart de kommer ta slut"

På Ica har man gått ut och varnat för att lagret av ansjovis håller på att sina i butikerna.

– Det är klart att de kommer att ta slut, säger exempelvis Åsa Wiklund, som driver Ica Nära i Häggenås, till P4 Jämtland.

Igår lade hon ut de sista sju burkarna i kyldisken.

Och ordet om bristen har börjat sprida sig.

– Det här är faktiskt de sista vi har på den förhandsorder vi hade lagt. När ryktet sprider sig har det blivit en större efterfrågan.

Uppmanar: köp inte mer än ni behöver

Bristen råder över stora delar av landet.

Och paniken började framträda redan för en dryg vecka sedan.

– Utbudet av ansjovis är begränsat, vilket kan leda till att vissa butiker har sämre tillgång på produkterna, framhäver Edvin Nestor som är kategorichef på Ica Sverige, till Aftonbladet.

Skälet är att storleken på skarpsillen, som används för att tillverka ansjovis, har varit mindre och därmed orsakat produktionsproblem.

– Vi rekommenderar våra kunder att inte köpa mer ansjovis än vad de behöver, tillägger Edvin Nestor.

LÄS MER: Chockbesked för Aladdinasken 

Näst mest populärt: "Förskräckligt!"

Janssons frestelse är svårslagen på julbordet för svenska folket.

Och den tycks bara öka i popularitet.

I Livsmedelsföretagens undersökning pekas klassikern ut som näst viktigast på hela julbordet och bristen riskerar därför att göra många upprörda.

Thomas Lindqvist, 67, från Norrtälje är en av dem.

Åt helvete – jag menar förskräckligt! Jag visste inte detta. Jag äter hellre Jansson än skinka på julbordet, säger han till Norrtelje Tidning.

LÄS MER: Svenska folket uppmanas – avstå den här klassikern till jul

Foto: Ica-gruppen/Jessica Gow

Text: Redaktionen