Allt fler bankkunder tar till särskilt knep för att tjäna pengar
2024 03 28
Ett speciellt knep för att tjäna extra pengar blir nu allt mer populärt bland svenska bankkunder.
Som bankkund gäller det att göra medvetna val, och det har allt fler svenskar börjat förstå.
En ny undersökning visar nämligen att svenska bankkunder blir allt mer ”otrogna”.
Svenskarna har alltså blivit mer benägna att byta bank, vilket kan vara ett smart sätt att se till att man får så bra erbjudande och villkor som möjligt.
Det är viktigt att vara prismedveten som bankkund.
– Nu är det ett bra tillfälle att titta på räntorna, både rörliga och bundna för såväl bolån som sparande, tycker Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som ligger bakom undersökningen.
Prismedvetna hushåll
Undersökningen visar att 6 av 10 bankkunder inte tvekar att byta bank om de stöter på ett bättre erbjudande.
– Vi har alltmer prismedvetna hushåll. Beslutet att byta bank är i stort en plånboksfråga och handlar primärt om var man får lägst kostnader för bolånet och högst avkastning på sparpengarna, anser Stefan Westerberg.
Det är extra viktigt att hålla koll på räntorna – och jämföra olika alternativ, menar han.
Många bankkunder håller utkik efter lägre bolåneräntor och höga sparräntor.
– Att binda bolåneräntan kommer nu med en ovanligt låg extrakostnad och kan i allmänhet vara fördelaktigt för den som söker extra trygghet.
– Men eftersom räntorna kan variera en hel del mellan olika aktörer är det klokt att man tar sig tiden att jämföra olika alternativ innan man fattar ett beslut, säger Stefan Westerberg.
Förhandlar aktivt
Undersökningen visar att 58 procent av bankkunderna gärna skulle byta bank om de fick ett bättre erbjudande någon annanstans.
Det är en ökning med cirka åtta procentenheter på två år.
Enligt svaren i undersökningen så är det just låg bolåneränta (45 procent av svaren) och hög sparränta (35 procent) som kunderna lockas av när de överväger att byta bank.
Undersökningen visar också att många väljer att förhandla aktivt om bolåneräntan, medan andra drar sig för det.
-För den som tar sig tiden och förhandlar om räntan märks belöningen i plånboken men tyvärr är det fortfarande många som inte gör något för att få ned sin bolåneränta. Det är något som kan ändras genom att förbereda sig noga inför förhandlingarna, menar Stefan Westerberg.
Foto: A. Wischnewsky
Text: Redaktionen