Anstormning till ICA – galen rusning efter samma produkt
2024 03 28
Det råder ingen tvekan om vad som är en av svenska folkets högsta prioriteringar bland livsmedel just nu.
Skillnaden är enorm jämfört med en vanlig vecka.
Kunder fullkomligt rusar till matbutikerna för att köpa på sig stora mängder av lösgodis inför påskhelgen.
Konsumtionen är på den nivån att butikspersonal hela tiden måste vara vaksamma för att godsakerna inte ska ta slut i hyllorna.
– Det är rejäl skillnad. Vi får fylla på varje dag kontra vad vi behöver göra annars, säger exempelvis Lotta Eriksson, butikschef på Ica Maxi i Ljungby, till P4 Kronoberg.
Ökar 3 000 procent
Den plötsliga efterfrågan på godis kan inte underskattas.
Försäljningen i den aktuella ICA-butiken ökar från 150 kilo lösviktsgodis en vanlig vecka – till hisnande 4,5 ton nu under påsk.
En ökning motsvarande 3 000 procent.
Det gör att påskhelgen konkurrerar ut julen som den helg med de absolut största säljtopparna av godis under hela året, erfar radiokanalen.
– Ägg med chokladfyllning, harar… sött godis, säger Lotta Eriksson är det som lockar mest.
Sockeråtgärder på gång
Frågan om att reglera godisförsäljningen i Sverige har blivit särskilt aktuell de senaste åren.
Så sent som i februari gick Livsmedelsverket ut med att stora insatser är på gång för att minska mängden socker i mat.
– Vår slutsats är att det finns en vilja bland producenter och handel att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel. Många företag jobbar redan med detta men arbetet behöver intensifieras, för hälsans skull, säger Åsa Brugård Konde, projektledare för myndighetens regeringsuppdrag, vid tillfället.
"Behövs en sockerskatt"
Förra året spekulerades det i att Livsmedelsverket flaggade för en ny sockerskatt, vilket senare dementerades av både myndigheten och regeringen.
Men det finns dock en opinion för åtgärden.
– Mycket talar för att man skulle behöva sänka skatten på frukt och grönt och höja skatten på sockerrika livsmedel och rött kött samt begränsa marknadsföringen för att människor ska kunna konsumera på ett sätt som är bättre för den egna hälsan och klimatet, säger LIselotte Schäfer Elinder, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, till Expressen.
Foto: Jessica Gow, ICA-gruppen
Text: Redaktionen