Stort larm om Vattenfall – ”kan göra oerhörd skada”
2024 03 20
Statsägda Vattenfall tvingas till böter på 33 miljoner kronor.
Det har Svenska kraftnät beslutat. Myndigheten uppger att Vattenfall inte följt säkerhetsskyddslagen ordentligt och därför måste betala en sanktionsavgift. Bötesbeloppet på 33 miljoner kronor är ”den övre halvan av beloppsintervallet”, rapporterar SvD.
– Belopp i den övre halvan av skalan bör endast komma ifråga för mycket allvarliga överträdelser, framhåller Svenska kraftnät enligt tidningen.
Flera brister
Ylva Söderlund är enhetschef för tillsynsverksamheten vid Svenska kraftnät.
Hon berättar att Svenska kraftnät upptäckt brister i Vattenfalls säkerhetsanalys i samband med att avtal har tecknats med externa aktörer. Myndigheten har även noterat brister i Vattenfalls kontakt med Svenska kraftnät.
– I detta fall har det uppstått påtagliga sårbarheter för Sveriges säkerhet, säger Söderlund till SvD.
”Kan göra oerhörd skada”
Svenska kraftnäts enhetschef vill inte specificera vilka "påtagliga sårbarheter" det rör sig om, men hon understryker att elförsörjningen är ett kritiskt säkerhetsområde och att det är avgörande att obehöriga inte får tillgång till anläggningar eller styrsystem.
– Någon som är där med onda avsikter kan göra en oerhörd skada, säger hon till tidningen.
Fakta: Säkerhetsskydd i Sverige
Då måste aktörer betala sanktionsavgift:
- Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet är skyldig att upprätthålla sitt säkerhetsskydd. Säkerhetspolisen och andra tillsynsmyndigheterna bedriver tillsyn för att säkerställa att verksamhetsutövarna efterlever säkerhetsskyddslagens krav.
- Om en verksamhetsutövare har åsidosatt någon av de centrala bestämmelserna för säkerhetsskyddet får tillsynsmyndigheten ta ut en sanktionsavgift.
- En sanktionsavgift kan aktualiseras exempelvis vid upprepade, uppsåtliga eller av andra skäl särskilt allvarliga överträdelser.
- I bedömning om en sanktionsavgift ska tas ut ska särskild hänsyn tas till den skada eller sårbarhet för Sveriges säkerhet som uppstått, om överträdelsen har varit uppsåtlig eller berott på oaktsamhet, vad verksamhetsutövaren har gjort för att överträdelsen ska upphöra och för att begränsa dess verkningar, och om verksamhetsutövaren tidigare har begått en överträdelse.
Källa: Säkerhetspolisen
Text: Redaktionen