SVERIGE: Coca-Cola i stort läskbråk
2024 03 19
Coca-Cola har hamnat i konflikt med ett bryggeri i Knivsta.
Läskjätten har blivit upprörda med anledning av att ett bryggeri beläget i Knivsta söder om Uppsala använt ett namn som liknar deras.
Det har lett till en anmälning till Patent-och registreringsverket från Coca-Colas håll.
Nu tvingas bryggeriet ändra namnet på en av sina drycker.
Det rapporterar Expressen.
“Fonetiskt mycket lika”
Det är bryggeriet Train Station Brewery som tog fram en läskedryck som de valde att döpa till “Oaka cola”.
Detta har Coca-Cola reagerat starkt på.
– Varumärkena är fonetiskt mycket lika, vilket blir uppenbart då man uttalar orden, framhåller läskjätten i anmälan enligt Expressen.
Tvingas ändra
PRV har tagit sida med Coca-Cola, och bryggeriet tvingas därmed byta namn på läsken.
– Vi har gjort en cola som har ekats och därför har ek, oak, i sig. Vi har alltså ekat en cola. Oak A Cola. Det är ett briljant namn som det låter som att coca cola försöker stjäla ifrån oss, framhåller bryggeriet.
PRV har dock inte bedömt att man agerat i ond tro, vilket Coca-Cola hävdade.
Det är ett varumärke
PRV framhåller att varumärkesskydd innebär att du kan hindra andra från att använda eller göra intrång på ditt registrerade varumärke.
– Ett varumärke kan till exempel bestå av ord, figurer, bokstäver, siffror, personnamn, slogans, hologram eller ljud. Det kan också vara en specifik utformning av själva produkten eller dess förpackning, meddelar PRV via sin webbsida.
Kan vara viktigt
Vidare menar PRV att det av flera skäl kan vara viktigt att varumärkesskydda sin verksamhet.
– Varumärke är ett viktigt kännetecken för alla företag och deras varor eller tjänster. När du registrerar ditt varumärke försäkrar du dig om att du får ensamrätt att använda det för dina varor och tjänster.
– Vi tittar på visuell och fonetisk likhet för alla varumärken som har skydd i Sverige, både ansökningar och registreringar. Vi jämför även mot samtliga ansökta och registrerade varumärken hos EUIPO plus de internationella registreringar som gäller i Sverige.
Foto: J. Yarema
Text: Redaktionen