Krisbesked från svenskt storföretag – rasar mot politiker

2024 03 18

Värmepumpstillverkaren Nibe, som i dag är ett världsledande företag på den globala marknaden, har drabbats hårt av det tuffa ekonomiska läget.

På måndagen meddelar företaget att man tvingas varsla 340 anställda i Sverige om uppsägning.

– Vi vidtar nu dessa åtgärder för att dimensionera kostnader och bemanning för de just nu lägre försäljningsvolymerna men ser samtidigt till att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för en väl dimensionerad och effektiviserad organisation när konjunkturläget väl vänder, framhåller Nibe i ett uttalande.

Koncernchefen och vd:n Gerteric Lindquist kallar beslutet för ”oerhört tungt”.

– Det är naturligtvis ett oerhört tungt beslut att behöva reducera bemanningen och att lojala medarbetare kommer att drabbas av arbetslöshet till följd av det pressade konjunkturläget men vi är helt besjälade av att ta oss igenom den här konjunktursvackan på bästa möjliga sätt för att ha ett riktigt bra utgångsläge när konjunkturen vänder upp igen, säger Lindquist.

”Nästan oförlåtlig”

Efter måndagens besked riktar Nibes vd skarp kritik mot uteblivet stöd från politiskt håll.  

Han beskriver situationen på värmepumpsmarknaden som ”nästan overkligt”.

Gerteric Lindquist syftar på att försäljningen av gas- och oljepannor har ökat och att efterfrågan på värmepumpar har visat sig vara klart svagare under inledningen av 2024.

– Ska vi få någon ordning på klimatet kan man definitivt inte hylla gas- och oljepannor. Det måste man förstå från gräsrotsnivå till högsta politiska ledning, säger vd:n till Di.

Han tillägger att konsekvensen av att man låter gas- och oljepannor öka ”inte är rimlig”.

– Att vi måste anpassa oss efter en konjunkturbild måste alla företag göra, men den här situationen är svårförklarlig och nästan oförlåtlig. Att man låter den industrin expandera, som många andra försöker reducera, ligger bortom förståndets rationella gräns, säger Gerteric Lindquist.

Fakta Nibe

- Nibe är i dag en global koncern som utvecklar och tillverkar energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter.

- Företaget grundades av Nils Bernerup i småländska Markaryd för 70 år sedan.

- 1981 lanserade Nibe sin första värmepump. I dag inns produkter för uppvärmning, luftkonditionering, värmeåtervinning, ventilation och varmvatten för alla hus och fastigheter.

Källa: Nibe

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya regler vid årsskiftet – ett nytt avfall ska sorteras

2024 11 20

Den 1 januari 2025 träder nya regler om sopsortering i kraft.

Beslutet, som fattades redan för ett drygt år sedan, innebär att textilavfall från och med årsskiftet nu måste sorteras separat.

Med andra ord får du inte längre slänga sådant som kläder, hemtextil, väskor eller inredningstextilier i restavfallet.

– Textilier och textilavfall måste återvinnas på ett mer ansvarsfullt sätt, eftersom de orsakar stora skador både på miljön och de bidrar också till att förvärra klimatförändringarna i hela världen. Det är helt ohållbart, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Därför ser vi nu till att råmaterialet från kläder och andra textilprodukter återvinns på ett bättre sätt

Kommunerna får ansvaret

Idag utförs insamling av textil och textilavfall huvudsakligen av frivilligorganisationer på uppdrag av kommunerna.

Nu blir det kommunerna som själva kommer att ansvara för att samla in textilavfall som är kommunalt avfall.

En av alla kommuner som förbereder sig på förändringen är Örebro, som likt resten av landet nu behöver förhålla sig till ett nytt system.

– Det är för att ta hand om materialet och återvinna det, förhoppningsvis till nya textilier, säger enhetschefen Ola Eklöf på Örebro kommun till Sveriges Radio.

– Precis som när det gäller förpackningar, farligt avfall eller matavfall så är det ett avfall som ska sorteras ut. Då ska man lämna det till det insamlingssystem som kommunen tillhandahåller.

Knappt en procent återvinns

I Sverige konsumeras drygt 14 kilo textil per person och år. Kläder utgör omkring tio av dessa.

Samtidigt är andelen textilavfall som materialåtervinns mindre än en procent, enligt Naturvårdsverket.

Att de nya reglerna nu snart träder i kraft syftar till att ändra detta. Dessutom hoppas regeringen se en ökad livslängd på redan producerade kläder.

Kommunerna har också fått ansvar för att informera om vikten av att hushålla med råvaror och energi så att textil kan återanvändas samt att textilavfall förebyggs.

Vi måste ta tillvara på de resurser vi har, minska utvinningen av nya råvaror och minska våra avtryck på miljön och klimatet, säger Romina Pourmokhtari.

Detta är textilavfall som ska samlas in:

  • kläder av textil
  • hemtextil
  • inredningstextil
  • väskor av textil
  • accessoarer av textil

Källa: Naturvårdsverket

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Glatt besked för alla pensionärer – från och med 2025

2024 11 20

Sveriges pensionärer kan se fram emot en ekonomisk ljusning.

Den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att vända 2025.

Det visar en färsk sammanställning från Länsförsäkringar.

Enligt uträkningen förväntas ett pensionärspar i genomsnitt få över 16 129 kronor när det allra nödvändigaste är betalt. Det är en ökning med 1 473 kronor per månad. 

En singelpensionär förväntas kunna spara 4 087 kronor, vilket är en ökning med 1 053 kronor per månad.

Enligt Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, betyder siffrorna att den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att ha vänt.

– Under de senaste åren har kostnaderna ökat markant, vilket har gjort att många pensionärer haft en begränsad möjlighet att hantera oväntade utgifter. En stor andel av den disponibla inkomsten har under de senaste tre åren ätits upp mer av nödvändiga kostnader jämfört med 2021, säger hon och tillägger:

– Men under nästa år ser det ut som att kostnadsökningarna avtar, pensionerna ökar med 4 procent och tillsammans med skattelättnaderna ger detta pensionärerna ett visst andrum.

En grupp särskilt utsatt

De senaste årens kostnadsökningar har slagit hårt mot många pensionärer.

Ensamstående kvinnor är särskilt utsatta. I genomsnitt har gruppen 70 procent av mäns pension, rapporterar Länsförsäkringar.

Under 2025 förväntas en kvinnlig pensionär i genomsnitt få över 1 103 kronor när det nödvändigaste är betalt. Siffran är en förbättring med 1 038 kronor jämfört med 2024, men betydligt lägre jämfört med motsvarande summa för manliga pensionärer.

En manlig pensionär beräknas i genomsnitt få över 7 269 kronor, vilket är en förbättring med 1 176 kronor.

– Ensamboende pensionärer har länge haft det tufft och här ser vi att kvinnor sticker ut rejält från männen, kommenterar Trifa Chireh.

Foto: L. Hetteberg

Text: Redaktionen