Hård kritik mot flera Natoländer

2024 03 17

Flera av Natos europeiska medlemsländer får nu hård kritik.

I en värld präglad av Putins krig mot Ukraina har försvarsalliansen Nato fått en extra viktig roll för västvärlden.

Men flera av Natos medlemsländer lever inte upp till alliansens krav, enligt en ny rapport.

Det handlar om europeiska Natomedlemmar som har svårt att uppnå Natos krav på hur mycket pengar man ska lägga på sin försvarsbudget.

Sammanlagt är det över 56 miljarder euro som saknas, rapporterar Financial Times.

Det motsvarar över 630 miljarder kronor.

Uppfyller inte kravet

Det är det tyska forskningsinstitutet IFO som har tagit fram siffrorna.

Nato kräver att varje medlemsland ska lägga motsvarande 2 procent av sin BNP på försvaret, vilket ett flertal europeiska länder alltså har svårt att klara.

Bland de länder som har störst problem finns Italien, Spanien och Belgien.

– Dessa länder har också bland de högsta nivåerna av budgetunderskott i Europa, förklarar Financial Times.

Det är dock Tyskland som har haft svårast att leva upp till kraven, men har halverat gapet under det senaste decenniet. De planerar dessutom att fylla igen gapet redan i år.

Höga skuldnivåer

Flera länder förväntas dock få fortsatt svårt att leva upp till kraven.

Inte minst på grund av att de redan har ett underskott, samtidigt som det kan vara svårt att övertyga folkopinionen om att det är nödvändigt att skära ner på andra håll för att uppnå kraven.

– Länder med höga skuldnivåer och höga räntekostnader har inte så mycket utrymme för att dra på sig ytterligare skulder, så det enda verkliga sättet att göra det är att skära ned på utgifterna på andra områden, säger Marcel Schlepper, ekonom på IFO.

Engagerar Trump

Frågan om de europeiska Natoländernas oförmåga att leva upp till försvarsalliansens krav har bland annat engagerat Donald Trump.

I februari gick han till och med så långt som att säga att Ryssland får göra ”vad fan de vill” med Natoländer som inte uppfyller försvarsalliansens krav.

Text: Redaktionen

Foto: M. Studzinski


Viktor Orbán varnar Ryssland: ”Förbereder för krig”

2024 05 24

Europa förbereder sig för ett krig mot Ryssland.

Det hävdar Ungerns premiärministern Viktor Orbán, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.  

Orbán hänvisar till uttalanden från västerländska politiker och journalister, som enligt premiärministern tyder på att ”Europa kommer gå in i kriget”.

– Före de två världskrigen ägnade media ganska lång tid åt att förbereda sig för inträde i kriget. Jag tror att det är vad som händer i dag, säger Orbán och tillägger:

– Vi kan med säkerhet säga att Europa förbereder sig för att gå in i kriget.

Går tvärsemot andra ledare

Samtidigt som Orbán påstår att väst kommer ge sig in i kriget hävdar premiärministern bestämt att Ryssland inte kommer attackera något Natoland.

Enligt Orbán är rapporteringen om det ”ryska hotet” en manöver från väst som ingår i "förberedelserna inför ett inträde i kriget".

Premiärministern bedömning går tvärsemot andra västländer som menar att Ryssland kommer expandera sitt anfallskrig om man lyckas besegra Ukraina.

Polens president Andrzej Duda har exempelvis varnat för att Ryssland planerar att attackera Nato 2026 eller 2027 om den ryska armén når framgång i Ukraina.

I en intervju med amerikanska CNBC hänvisade presidenten till tyska uppgifter som gör gällande att Ryssland planerar att slå till mot Nato.

– Nya bevis tyder på att Rysslands president Vladimir Putin fördubblar ansträngningarna mot en övergång till en krigsekonomi med sikte på att attackera Nato 2026 eller 2027, sa Andrzej Duda.

Putins bästa vän i EU

Viktor Orbán beskrivs ofta som den ryska diktatorn Vladimir Putins ”bästa vän i EU”.

Under Orbáns styre har Ungern upprepade gånger kritiserat och motsatt sig västvärldens vapenleveranser till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Orbán har även tydligt prioriterat att stärka samarbetet med Ryssland och Kina, ofta på bekostnad av relationen med EU.

För ett år sedan, i april 2023, tecknade Ungern ett nytt gasavtal med Ryssland och i februari 2024 meddelade landet att man avser att inleda ett fördjupat säkerhetssamarbete med Kina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Beskedet många väntat på – nu blir det lättare att köra bil

2024 05 24

I flera månader har bilister i mer eller mindre hela landet klagat på vägarna.

Ett växande problem har präglat vardagen under våren för många bilförare i Sverige.

I slutet av april fick Riksförbundet M Sverige nog – och utlyste en nationell potthålsvecka där organisationen uppmanade alla som kör bil att anmäla varenda potthål man såg.

Men nu ska det bli ordning på saken och lättare att köra bil på svenska vägar. Idag går nämligen Trafikverket ut med att man inleder en stor insats för att laga potthålen som uppstått sedan vintern, rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns en del att göra. Speciellt efter den vinter vi har haft och det växlande vädret, säger Sofia Forsberg, projektledare på Trafikverket, till radion.

Storsatsning på E4

En av vägarna som får särskild uppmärksamhet är vältrafikerade E4.

För närvarande är skadorna på asfalten ovanligt många, vilket gör att Trafikverket förväntas lägga tio extra miljoner kronor på asfaltering av motorvägen bara i Jönköpings län. 

Detta utöver de 20 miljoner kronor man redan lägger.

Trafikverkets förhoppning är att satsningen ska ge långsiktig effekt.

– Just vad gäller E4 är vi på toppen av ett berg kan man säga. Vi prioriterar mycket av vår budget där, och med tiden framöver kommer det behovet att avta och vi får upp en bättre standard, säger Sofia Forsberg.

Kan bli köer under tiden

Till dess att potthålen är lagade väntar dock en transportsträcka som kan ställa till vissa besvär i sommartrafiken.

Ovanligt många vägarbetare kommer att vara igång, vilket riskerar köer.

Enligt Trafikverket försöker man förlägga det mesta av vägarbetet på natten.

– Det har satsats för lite på vägunderhåll och vi har tvingats att göra tuffa prioriteringar mellan olika åtgärder och vägar. Dåligt underhållna vägar är mindre motståndskraftiga och påverkas även av klimatförändringar och vädereffekter, säger Annika Canaki, avdelningschef vägunderhåll på Trafikverket, i en kommentar.

Flera planerade arbeten

Sommaren särskilda arbeten som kommer att påverka trafiken är bland annat:

  • E22 genom Blekinge, Kalmar län och Skåne där det byggs om och byggs ut till motorväg samt ett brobyte i Kristianstad och andra underhållsarbeten.
  • På E4:an från Helsingborg i söder och till Haparanda i norr görs beläggningsarbeten på en rad platser. Några platser som berörs är mellan Klevshult och Gränna, mellan Enånger och länsgränsen till Stockholms län, mellan Jävre och Haparanda, samt i anslutning till Sundsvallsbron där Trafikverket även byter räcken på bron.
  • Bra att veta för dig som reser till/från Gotland via Nynäshamn är att Trafikverket gör underhållsarbeten på en äldre järnvägsbro vid trafikplats Trångsund på väg 73, vilket påverkar vägtrafiken.
  • På Västkusten öppnar E6 förbi Stenungsund för trafik i sommar efter raset i höstas, E45 rekommenderas som alternativ väg tills vi öppnar. Trafikverket gör också beläggningsarbeten på vissa sträckor av E6 genom Halland och på riksväg 40 mellan Grönkullenmotet och Nabbamotet samt mellan Landvettermotet-Ryamotet.                                                
  • Trafikverket gör också beläggningsarbeten på E18 öster och väster om Karlstad. 

Källa: Trafikverket

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen