Klimatministern frustrerad: “Jag blir på allvar förbannad”

2024 03 13

Förutsättningarna var alldeles för dåliga när klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tog över posten hösten 2022.

Den åsikten uttrycker ministern i en stor intervju på onsdagen.

Bland annat gäller det kärnkraften där regeringen och Pourmokhtari har haft svårt att ena en splittrad miljörörelse och inte fått med sig demonstrerande klimataktivister på tåget.

Mycket på grund av förutsättningarna när hon tillträdde, menar klimatministern.

– Jag blir ju på allvar förbannad när jag tänker på i vilket läge jag fick ta över klimatfrågan. Det var ett läge där vi har lagt ned fungerande fossilfri energi, säger Romina Pourmokhtari till Svenska Dagbladet.

Blockerade riksdagen

Ministern uttalar sig i efterspelet av två större demonstrationer i Stockholm där klimatprofilen Greta Thunberg tillsammans med en grupp demonstranter blockerade entrén till riksdagshuset under måndagen och tisdagen.

– Vi har fått nog av att makthavarna inte lyssnar på vetenskapen och våra röster. Istället för att säkerställa en omedelbar och rättvis övergång väljer de att fortsätta att förvärra klimatkrisen och tysta aktivister, vetenskapsmän och de värst drabbade, uttryckte Thunberg på sociala medier i samband med protesterna.

"Har panik"

Romina Pourmokhtari efterfrågar nu en djupare diskussion om hur “energisystemet ska hänga ihop”.

– Företagens planer för omställning kommer inte hålla om vi inte har tillgång till el. Och just nu har de panik över det, säger Romina Pourmokhtari till Svenska Dagbladet.

Bland annat har arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, varnat just för att elbristen kan leda till att 800 000 personer förlorar jobbet.

Det krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det måste också ske till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhöll IKEM i ett pressutskick i december.

Besked om drivmedel

En annan fråga som dykt upp på nytt är den om drivmedelspriserna.

Vid årsskiftet trädde minskad reduktionsplikt i kraft vilket ledde till billigare bensin och diesel vid pump med flera kronor.

I februari avslöjade dock DN att regeringen arbetar från en utsläppskalkyl där man utgår från ett scenario med kraftigt höjd reduktionsplikt inom de närmaste åren.

– Det finns många olika varianter, sade Pourmokhtari till tidningen då och förnekade att det per automatik innebär en höjning.

I dagens intervju med SvD bekräftar hon på nytt att höjda bensinpriser inte är prioriterat och att man inte bara kan se till “de utsläppsminskande effekterna” utan även de “samhällsekonomiska effekterna”.

LÄS MER: Bilägare riskerar kalldusch – "kan öka till 40 kronor per liter"

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Går till rasande attack: “de är utom kontroll – verkar hata Trump”

2025 04 17

USA:s president Donald Trump går till hårt angrepp mot hela det amerikanska domstolssystemet.

En federal domare satte i dagarna stopp för Trumpadministrationens order att återkalla juridisk status och arbetstillstånd för de cirka 530 000 migranter som kom till USA från Kuba, Haiti, Nicaragua och Venezuela under Joe Bidens tid i Vita huset.

Samtliga fall måste enligt domaren prövas var för sig.

Det får nu Trump att se rött och ta ut ilskan via sociala medier.

– Kan ni tro det? En domare dömde mot oss om 530 000 illegala migranter (...) och sade att de inte kan ses som en grupp, utan att varje fall måste prövas individuellt, framhäver han på Truth Social och fortsätter:

– Baserat på domstolssystemet skulle det ta ungefär 100 år. Vad händer med våra domstolar? De är helt UTOM KONTROLL. De verkar hata “TRUMP” så mycket det går!

Trump beordrade stopp

De berörda migranterna kom till USA under det så kallade CHNV-programmet, ett humanitär villkorligt program där medborgarna i de fyra länderna, samt deras närmaste familjemedlemmar, kunde vistas i USA i uppemot två år om en person i landet ansvarade för deras ekonomiska försörjning.

Syftet var enligt Bidenregeringen att minska illegal invandring vid södra gränsen och få bättre kontroll över de som tar sig in i landet.

Programmet pausades under tre veckor i augusti 2024 för att utreda bedrägeri, men återupptogs senare under sommaren. 

I samband med Donald Trumps installation i Vita huset i januari i år avslutades satsningen genom en presidentorder.

“Var är RÄTTVISAN???”

Men domaren Indira Talwani, utsedd av tidigare presidenten Barack Obama, har alltså blockerat ordern, rapporterar bland annat Fox News.

– Vi försöker ta tillbaka vårt land från förstörelsen som orsakats av demokraterna och den kriminella Joe Biden, rasar Trump.

– Jag vann med en policy om sunt förnuft, och vilket sunt förnuft har vi om vi måste ha 530 000 rättegångar? Denna radikaliserade domare säger att sömniga Joe Biden kan flyga mer en än halv miljon människor till USA, PÅ EN DAG, men vi måste ägna många år av långa och tråkiga prövningar för att flyga var och en av dem tillbaka hem. Var är RÄTTVISAN här??? skriver Trump.

LÄS MER: Stämmer Trumpadministrationen – “Ska inte kunna göra detta”

Foto: Gage Skidmore, Flickr

Text: Redaktionen


Invasion i svenska hem – uppmanas söka hjälp

2025 04 17

Myrorna har börjat dyka upp inomhus igen – men de allra flesta är helt ofarliga, enligt Anticimex.

Nu är det vår igen – och myrorna invaderar svenska hem.

Förra veckan ökade antalet samtal om myror i hemmet till Anticimex med hela 70 procent jämfört med föregående vecka, rapporterar SR.

Lämnar spår: “Tar sig in”

Jörgen Schroeder är skadedjursexpert på Anticimex Skåne. 

Han berättar hur det brukar gå till när myrorna letar sig in i hemmen.

– Man kan ha spillt en liten klick sylt eller marmelad på golvet. De tar sig in, och hittar de något gott lämnar de även doftspår efter sig, så att deras kompisar hittar dit också, säger Schroeder till radiokanalen.

“Större gäng problematiskt”

Allt som oftast är myrorna ofarliga, men problemen blir flera i takt med att ytterligare myror ansluter.

– När det blir ett större gäng så blir det så klart problematiskt för oss, men det är ingen fara, framhåller Schroeder.

Läs mer: Svenskt fenomen hyllas över hela världen – “Briljant”

Då ska du söka hjälp

Vanliga trädgårdsmyror är ingen fara – men upptäcker man större myror såsom hästmyran, som är en så kallad träskademyra, behöver man söka hjälp.

Annars riskerar man skador i hemmet.

– De äter sakta upp virket i byggnaden, säger Schroeder.

Varnar för svartmyror

Anticimex varnar också för just hästmyror – men också för svartmyror – på sin officiella webbplats.

– Det finns flera myrarter i Sverige. Några av dessa, som hästmyrorna, räknas som skadedjur eftersom de angriper virke och trä, vilket kan påverka säkerheten i våra byggnader. Andra myror, som svartmyrorna, räknas som skadedjur eftersom de många gånger invaderar våra hem under vår och sommaren i jakt på föda, skriver Anticimex.

Läs vidare: Domarens besked – Trump kan åtalas

Foto: J. Eriksson samt Anticimex (pressfoto)

Text: Redaktionen