Bisarrt besked från Ryssland – “Putin är helt besatt”

2024 03 12

Ryssland är på väg mot ett absurt försök att förändra historien så som omvärlden känner till den.

Det står klart efter att ryska lagstiftare lagt fram ett nytt förslag till statsduman om att riva upp ett stort beslut som forna Sovjetunionen fattade under kalla kriget.

De ryska politikerna vill specifikt skruva tillbaka tiden till 1954 för att se till att överföringen av Krym från Ryssland till Ukraina aldrig ägde rum.

– Förslaget verkar syfta att etablera en rättslig grund för Ryssland att hävda att Krym, Svartahavshalvön som man påstår sig ha annekterat från Ukraina 2014, aldrig riktigt var en del av Ukraina till att börja med, rapporterar Reuters.

Brett stöd

Utkastet tycks ha brett stöd i makteliten.

Förslaget kommer från lagstiftare från vart och ett av Rysslands två parlamentshus och beskriver överlämnandet 1954 som godtyckligt och olagligt eftersom ingen folkomröstning hölls vid tillfället.

Enligt Ryssland hade Sovjetunionen därmed ingen rätt att överföra territorium från en republik till en annan utan samtycke.

"Putin är helt besatt"

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har återkommande fördömt överlämningen av Krym till Ukraina, som skedde under den dåvarande Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov.

Tillsammans med resten av Ukraina röstade Krymborna för självständighet i en folkomröstning i samma veva som Sovjetunionen splittrades. 

År 2014 tog rysk militär sedan kontroll över halvön och annekterade den efter en ny folkomröstning som större delen av omvärlden förkastat som illegitim.

Enligt Jussi Lassila, forskare vid Finlands utrikespolitiska institut, är halvön stark kopplad till den ryska diktatorn Vladimir Putins tankar om det ryska imperiet.

– Putin är helt besatt av Krym. Ukraina är viktigt för honom, men Krym är det viktigaste av allt och dessutom ett mycket unikt område, säger han till Yle.

Kommer inte att ge upp

Forskaren konstaterar att många ryssar anser att Krym tillhör Ryssland, och att Nikita Chrusjtjov begick ett stort misstag då han gav halvön i gåva till sovjetrepubliken Ukraina för 70 år sedan.

– Sedan Sovjetunionen kollapsade år 1991 ansåg ryssarna att Ukraina – och alldeles speciellt Krym – ändå utgjorde en del av Ryssland. Den här tanken stöddes av det faktum att befolkningen var mycket rysksinnad - eller egentligen sovjetsinnad och sovjetnostalgisk.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har vid flera tillfällen poängterat vikten av att återta Krymhalvön.

– Detta ryska krig började med Krym och måste sluta med Krym – dess befrielse, har Zelensky sagt vid ett tidigare tillfälle.

– Krym är ukrainskt och vi kommer aldrig att ge upp det.

En språngbräda

Ryssland har använt Krym som en språngbräda för den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022. 

Sedan dess har Putin hävdat annektering av ytterligare fyra ukrainska provinser.

Även dessa annekteringar har förklarats ogiltiga av omvärlden, bortsett från enstaka länder som Nordkorea och Syrien utöver Ryssland själva.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Panikmeddelanden till Vita huset – vädjar till Trumps minister

2025 04 06

Finanstoppar i USA uppges ha kontaktat Trumps finansminister och vädjat till honom om hjälp.

Donald Trumps besked om tullar har skakat hela världen.

Beskedet har också fått stora konsekvenser i form av börsras i USA och på många andra håll.

Nu uppges amerikanska finanstoppar ha överöst Trumps finansminister Scott Bessent med meddelanden och vädjan om hjälp.

Massor av meddelanden

Direkt efter att Trump hade presenterat sitt tullpaket på onsdagen började det välla in meddelanden till finansminister Scott Bessent, rapporterar Bloomberg.

Bessent fick mängder av textmeddelanden i telefonen – från finanstoppar som han känner sedan han själv jobbade för Soros Fund Management.

Hedgefondförvaltare och finanschefer uppges ha kontaktat Bessent och vädjat till honom att försöka prata med Trump om de tullar som presidenten har presenterat.

Finanseliten har sett Bessent som en ”potentiell allierad”.

– Han sågs som någon som kunde förklara för presidenten att extrema nya avgifter skulle skada ekonomin och fortsätta att orsaka förödelse på marknaderna, rapporterar nyhetsbyrån.

Finanstopparnas vädjan har dock varit förgäves.

Begränsad roll

Scott Bessent har i själva verket haft en begränsad roll när Trumps tullpaket har tagits fram, enligt en källa som uppges vara insatt i processen. Detta alltså trots att Bessent är finansminister.

Bessents roll har varit att presentera olika scenarier för marknaderna utifrån olika tullnivåer, enligt källan.

Men det var främst andra personer i Trumps inre krets som spelade huvudrollen när tullpaketet utformades.

Tullpaketet har skapat stor oro på Wall Street, och det finns en rädsla för att börsfallet ska fortsätta på måndag. Många inom Wall Streets etablissemang har tjänat stora pengar på internationell handel och oroar sig över Trumps protektionistiska inriktning.

Donald Trump själv var under sin första mandatperiod mycket noga med att följa marknadens utveckling, men har i början av sin andra mandatperiod markerat att han tänker genomföra sin politik även om det gör marknaden nervös.

Foto: S Davis resp United States Department of the Treasury

Text: Redaktionen


45 svenskar bland världens dollarmiljardärer – han är rikast

2025 04 06

45 svenskar finns med på Forbes nya lista över världens rikaste människor, och en av dem är överlägset rikast.

Tidningen Forbes har återigen presenterat sin lista över världens rikaste personer.

Listan innehåller i år hela 3 028 dollarmiljardärer, vilket är 247 mer än förra året, enligt tidningen.

Rikast i världen är Elon Musk, som trots motgångar för Tesla den senaste tiden har en förmögenhet på 342 miljarder dollar.

Musk hamnar därmed före Facebookägaren Mark Zuckerberg, som kommer två på listan med sina 216 miljarder dollar. Tre kommer Amazon-ägaren Jeff Bezos med en förmögenhet på 215 miljarder dollar.

Men det finns även svenskar med på listan – och en av dem är överlägset rikast.

Han är rikaste svensken

Totalt har 45 svenskar letat sig in på Forbes lista.

Och den överlägset rikaste svensken är, föga överraskande, H&M-ägaren Stefan Persson.

Hans förmögenhet uppskattas av tidningen till 18,6 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 184 miljarder svenska kronor.

Persson ligger på 108:e plats på listan. Han äger nästan 45 procent av H&M, enligt tidningen. Företaget grundades av Stefan Perssons far Erling 1947.

Andra svensk på listan, med en förmögenhet på 12 miljarder dollar, är Antonia Ax:son Johnson med familj, som hamnar på 199:e plats.

Tio rikaste svenskarna

Spotify-grundaren Martin Lorentzon ligger trea bland svenskarna och har en förmögenhet på 11,4 miljarder dollar, vilket placerar honom på plats 213 på listan. Även Spotify-kollegan Daniel Ek finns med på listan, på plats 401 med en förmögenhet på 7,8 miljarder dollar.

Andra svenskar som ligger bra till på Forbes lista är tre personer ur Tetrapak-familjen Rausing, samt finansmän som Carl Bennet och Fredrik Lundberg.

Här är de tio rikaste svenska dollarmiljardärerna, enligt tidningen:

Stefan Persson, H&M, 18,6 miljarder dollar

Antonia Ax:son Johnson & familj, Axel Johnsongruppen, 12 miljarder dollar

Martin Lorentzon, Spotify, 11,4 miljarder dollar

Finn Rausing, Tetrapak, 10,7 miljarder dollar

Jörn Rausing, Tetrapak, 10, 7 miljarder dollar

Kirsten Rausing, Tetrapak, 10,7 miljarder dollar

Carl Bennet, finansman, 10,6 miljarder dollar

Fredrik Lundberg, finansman, 8 miljarder dollar

Daniel Ek, Spotify, 7,8 miljarder dollar

Carl Douglas, finansman, 7,2 miljarder dollar

Foto: Alexander Grey

Text: Redaktionen