Statsministern om Sverige i Nato: Utesluter två saker
2024 03 11
I dag, måndag, hissades den svenska flaggan vid Natos högkvarter i Bryssel, Belgien.
– Vi har nu kommit hem till den fria världens försvarsallians och världens mest framgångsrika fredsorganisation. Tillsammans med andra försvarar vi bättre vårt land och allt vi älskar med Sverige. Sverige är idag ett säkrare land än vi var för en vecka sedan, kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M).
Beskedet om kärnvapen och militärbaser
Natomedlemskapet gör Sverige tryggare, enligt statsministern.
Men det kommer även med tydliga krav.
Sverige förväntas nu ansluta sig till ytterligare avtal inom Nato som rör militär verksamhet och svensk personal kan komma att delta i försvarsinsatser utanför landets gränser.
Ulf Kristersson är dock tydlig med att två saker inte kommer hända i Sverige.
På en pressträff med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg betonar statsministern det inte finns några planer på att placera kärnvapen på svensk mark.
Han understryker även att inga permanenta militärbaser kommer att upprättas i Sverige.
– När vi blev medlemmar omfamnade vi Nato som helhet. Vi har ett 360-graders perspektiv.
– Vi förstår nödvändigheten av alla Natos försvarsförmågor, inklusive kärnvapen. Men vi ser inget behov av permanenta baser eller kärnvapen på svensk mark i fredstid. Det är ett svenskt beslut som respekteras, säger Kristersson enligt GP.
Måste ta beslut om kärnvapenstrategi
Det blir inga kärnvapen på svensk mark. Däremot kommer svenska politiker framöver behöva ta ställning till om och hur kärnvapen får användas, eftersom Sverige numera är en del av Natos kärnvapenkommitté.
En stor utmaning enligt Magnus Christiansson, som är lektor på Försvarshögskolan.
– Sverige måste nu ha en åsikt när det gäller användningen av kärnvapen. Våra politiker kan ingenting om kärnvapen eftersom de alltid har diskuterat frågan ur ett nedrustningsperspektiv, men nu behöver de lära sig att prata strategi.
Det sa Christiansson till SvD i slutet av februari.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen