Donald Trump och hans team kommer att inta en stenhård hållning gentemot Iran.
Diktaturen har en stor inverkan på händelseutvecklingen i Mellanöstern, inte minst genom sitt stöd till terrorgrupper som Hizbollah, Hamas och huthirebellerna.
Trumps plan är att sätta maximal press på Iran och på så sätt tvinga landet till ett nytt kärnavtal samt få diktaturen att sluta finansiera proxygrupper, rapporterar Financial Times.
”Bankrutt – så snart som möjligt”
Trumps team planerar att trappa upp sanktionerna rejält, bland annat genom att sikta in sig på Irans oljeexport, enligt tidningen.
Planen kommer att sättas i verket så fort Trump återvänder till Vita huset i januari, enligt personer som är insatta i den nya administrationens planer.
– Han är fast besluten att återinföra en strategi för maximal press för att göra Iran bankrutt så snart som möjligt, säger en nationell säkerhetsexpert som är insatt i planerna.
Trump har under sin valkampanj pratat om vikten av att sätta hård press på Iran.
– Vi måste få till en uppgörelse, för konsekvenserna är omöjliga. Vi måste få till en uppgörelse, sade Trump i september, enligt tidningen.
Det yttersta målet är alltså att försvaga Iran rejält och på så sätt tvinga landet till förhandlingsbordet.
Oljan – Irans främsta inkomstkälla
Redan under sin första period som president använde sig Trump av en taktik av ”maximal press” och övergav en kärnuppgörelse med Iran. Istället införde han hundratals sanktioner mot den islamiska republiken.
Detta ledde då till att Iran ökade sin anrikning av uran.
Sanktionerna har blivit kvar under Biden-administrationen, även om de inte har tillämpats lika hårt.
Donald Trumps plan är att framför allt rikta in på Iran oljeexport, som har tredubblats de senaste fyra åren. Nästan all export går till Kina, och Trump-administrationen kan bland annat satsa på sekundära sanktioner mot kinesiska köp av iransk olja.
– Oljan är deras främsta inkomstkälla och deras ekonomi är redan mycket ömtåligare än den var då… de är inträngda i ett hörn på ett mycket värre sätt än till och med under den första mandatperioden, så det skulle vara en ganska svår situation, säger Bob McNally, tidigare energirådgivare åt George W. Bush-administrationen, till Financial Times.
Foto: Gage Skidmore flickr
Text: Redaktionen