Sveriges chefer öppnar för stor ändring för anställda

2024 03 07

En arbetsfråga som fått allt mer uppmärksamhet den senaste tiden får nu ett tungt argument i diskussionen.

För första gången sedan 1970-talet har frågan om hur länge anställda egentligen ska jobba blossat upp på allvar.

Socialdemokraterna lyfte den i december när partiet öppnade för att folk antingen ska kunna jobba färre dagar i veckan, eller färre timmar om dygnet.

Nu har Sveriges chefer tyckt till om ämnet – och resultatet är slående.

Över 80 procent av fler än 1 200 tillfrågade chefer är positiva till en sådan förändring och anser att det är tid att börja se över arbetstidens längd, rapporterar tidningen Chef.

– Det krävs ett stort mod från chefer att börja driva den här frågan, konstaterar Göran Kecklund från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, för magasinet.

Motstånd från SKR

66 procent av de 1 236 chefer som ingått i undersökningen säger rakt ja om att korta ned arbetstiden.

17 procent menar att det kan behövas i särskilda branscher, i synnerhet de med fysiskt tungt arbete.

Men trots en överväldigande majoritet positiva chefer är det mer regel än undantag att frågan runnit ut i sanden.

81 procent har inte börjat diskutera det än, vilket enligt Göran Kecklund kan bero på ett stort motstånd från exempelvis SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, som tagit ställning mot förkortad arbetstid.

– Tittar man på det politiskt på riksdagsnivå kan man tycka att det är dags för Sverige att ta ett kliv framåt, men i kommuner och regioner är inte politikerna så glada. De har redan svårt att rekrytera personal, och tycker att en arbetstidsförkortning vore omöjlig att hantera.

Inspireras av Finland

Socialdemokraterna håller för närvarande på att utvärdera olika förslag till arbetstidsförkortning, som även kan komma att inkludera mer semester, familjevecka eller fler röda dagar.

Inspiration har bland annat hämtats från Finland.

– I Sverige har man väldigt lång arbetstid och det har inte hänt något på länge, sade riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) till SVT i januari.

Bland de övriga riksdagspartierna är det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som stödjer en lagstiftad arbetstidsförkortning, enligt en enkät som tv-kanalen genomfört.

Centerpartiet anser att frågan ska hanteras av arbetsmarknadens parter, medan övriga partier säger nej till förslaget.

Socialdemokraternas förslag i frågan kommer att presenteras i maj.

Foto: J. Goodman

Text: Redaktionen


Forskare uppmanar: Sätt varningsetiketter på falukorv

2024 06 28

Vanliga livsmedel kan nu få nya varningsetiketter.

Sedan tidigare har svenska forskare varnat för så kallade ultraprocessade livsmedel.

Där ingår bland annat falukorv, sojaburgare, chips och fryst pizza.

Studier visar att ultraprocessad mat kan vara beroendeframkallande, och dessutom dåligt för hälsan på olika sätt.

– Du kan inte stå emot maten, en riktig, riktig ”craveing”. Med det sagt är alla forskare rörande överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, har näringsfysiologen Kristina Andersson sagt till TV4.

Vill se varningar

Ultraprocessad mat bedöms ersätta mer hälsosamma kostvanor över hela världen och inom forskarsamfundet vill man se att det görs mer för att informera om saken.

Carlos Monteiro, professor i näringslära och folkhälsa, vill se att man sätter nya varningsetiketter på sådana livsmedel, ungefär som man gör med tobaksprodukter.

– Det ersätter hälsosammare, mindre bearbetade livsmedel över hela världen och orsakar också en försämring av kostens kvalitet på grund av sina många skadliga egenskaper. Tillsammans driver dessa livsmedel på pandemin av fetma och andra kostrelaterade kroniska sjukdomar, såsom diabetes, säger han till The Guardian.

Begränsa marknadsföringen

Samtidigt vill Monteiro begränsa marknadsföringen för sådana livsmedel.

– Det behövs folkhälsokampanjer som de mot tobak för att minska farorna med det. Sådana kampanjer skulle inkludera hälsoriskerna med konsumtionen. Reklam för ultraprocessad mat bör också förbjudas eller kraftigt begränsas, och varningar på förpackningarnas framsida bör införas liknande dem som används för cigarettpaket.

Mycket bearbetat

Ultraprocessad mat är mer bearbetad än annan mat och kan komma i olika former.

Bland annat kan det rör sig om falukorv och sojaburgare.

– Ultraprocessade livsmedel inkluderar också produkter med tillsatt fett och socker, framhåller Livsmedelsverket.

– Exempelvis chips, glass, godis, choklad, sötade frukostflingor. Processat kött som korv och chark räknas också som ultraprocessad.

Dåligt för hälsan

Kopplingar har länge gjorts mellan ultraprocessad mat och olika sjukdomar.

– Enligt Nova är ultraprocessad mat livsmedel som har bearbetats ”mycket”, på ett sätt som är negativt, fortsätter myndigheten.

– Bearbetad mat får innehålla ingredienser som behövs vid tillverkningen för att maten ska få särskilda egenskaper. Ett exempel på sådana ingredienser är tillsatser.

Foto: M. Mlynek resp Nik

Text: Redaktionen


Svenska turister på Cypern varnas – riskerar skyhög räkning

2024 06 28

Svenska folket älskar Cypern.

Önationen i Medelhavet toppar listan över de mest populära resmålen för barnfamiljer hos Apollo.

Även hos resebyråer som Ving och Ticket hittas Cypern bland de mest bokade resorna under sommaren 2024.

Men svenskar som åker till det turistvänliga EU-landet riskerar att gå i en dyr fälla.

Delar av Cypern kopplar nämligen din telefon till det turkiska mobilnätet, vilket många resenärer inte tycks ha koll på.

Och det riskerar att bli en mycket dyr historia i form av skyhöga mobilräkningar för den som ger sig ut på nätet, varnar konsumentsajten Mobil.se.

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

Kan hamna på "fel sida"

Sedan ett par år tillbaka gäller samma roamingregler i hela EU. Det innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land och betala lika mycket som du gör i Sverige.

Men trots det kan man växlas över till ett betydligt dyrare alternativ även om man befinner sig på rätt sida gränsen, och säkrast är därför att i inställningarna slå av mobilens automatiska val av nätverk.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar, påpekar konsumentsajten.

EU: Var försiktiga

Det är inte bara turister på land som behöver tänka på riskerna med att råka koppla upp sig på fel nätverk.

Folk som resor med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät. Det går via satellituppkoppling vilket kostar enorma summor för konsumenten.

Det här kan ske även på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Var försiktig, lyder uppmaningen från EU själva.

– När du reser med båt eller flyg i EU kan du använda mobilen utan extra kostnad så länge du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät, t.ex. i hamnen, på en flod eller på flygplatsen. Om trafiken i stället går via satellitsystem gäller inte EU-reglerna utan du måste betala för roamingen (utan några pristak). För att slippa extra kostnader kan du stänga av roaming eller aktivera flygplansläget när du är ombord, skriver unionen på sin hemsida.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen