OFFICIELLT DATUM: EU flaggar för prischock – påverkar Sverige
2024 03 05
EU förbereder sig inför ett ”värsta tänkbara” scenario.
Det visar ett internt dokument som tidningen Politico har tagit del av.
I dokumentet varnar EU-tjänstemän för att unionens medlemsländer riskerar markant högre elpriser i vinter.
Detta eftersom en överenskommelse om att låta rysk gas exporteras till EU via Ukraina löper ut vid årsskiftet.
Ryssland och Ukraina ingick avtalet 2019. Trots pågående krig har gasen levererats till Europa.
Men den 31 december 2024 löper avtalet ut. Ukraina har varit tydliga med att man inte avser att förnya överenskommelsen.
– Det betyder att EU snart kommer att förlora cirka fem procent av sin totala gasimport, mestadels till centrala och sydöstra Europa, rapporterar Politico med hänvisning till det interna dokumentet.
I dokumentet varnar EU-tjänstemännen för att gasbristen kan leda till högre elpriser, framförallt om vintern 24/25 bjuder på låga temperaturer.
– Om förlusten inträffar under en långvarig köldknäpp kan det skapa en ”värsta scenario-situation” för länder som förlitar sig på gasleveranserna genom Ukraina, står det i dokumentet.
Flera faktorer
EU:s målsättning är att fasa ut importen av ryska fossila bränslen senast 2027. Hittills har unionen minskat sitt beroende av rysk gas med cirka två tredjedelar jämfört med 2021. Gasimporten från USA och Norge har blivit allt viktigare i takt med att importen från Ryssland har minskat.
Trots omsvängningen riskerar avslutet på överenskommelsen mellan Ryssland och Ukraina att slå hårt mot unionen, uppger Politico.
– I dokumentet uppger EU-tjänstemän att en förlust av ryska försörjningar genom Ukraina kan skapa "högre transportkostnader" när länder söker alternativa vägar, medan "lagringsavgifter" som åläggs mellan blockets länder kan "göra denna diversifiering svårare och kostsammare”, rapporterar tidningen.
Påverkar Sverige
En instabil europeisk gasmarknad påverkar även Sverige.
– Osäkerheten som finns på gasmarknaden påverkar elpriserna. I exempelvis Tyskland används gas i stor omfattning för att producera el. Detta i kombination med att det europeiska elsystemet är sammankopplat innebär att höga gaspriser även påverkar priserna på el i Sverige, framhåller Energimyndigheten i ett uttalande.
Anders Wallinder, som är chef vid avdelningen för trygg energiförsörjning på Energimyndigheten, har tidigare flaggat för samma sak.
Sverige har ett lågt behov av gas, men påverkas ändå av marknaden eftersom det svenska elsystemet är tätt sammankopplat med flera andra europeiska länder. Gasbrist i Europa leder till högre elpriser i Sverige, enligt Wallinder.
– När vi inte har ett eget överskott av el som i princip svämmar över påverkas vi direkt av den europeiska prisbilden, framför allt i södra Sverige, sa han till DN inför vintern.
Foto: D. MacKay
Text: Redaktionen