Instagram presenterar ny tjänst – fungerar bara i 15 minuter

2024 03 05

Instagram går nu ut med lanseringen av en ny tjänst för alla användare.

Redan 2013 införde Instagram funktionen att kunna skicka direktmeddelande till andra användare via appen.

Många har dock – utan gehör – efterfrågat möjligheten att kunna redigera meddelanden som man skickat.

Nu har Instagram lyssnat och agerat.

Från och med igår rullade sociala mediejätten ut en ny mjukvaruuppdatering som tillåter DM-redigeringar, rapporterar Engadget.

Gäller i 15 minuter

Förändringen är dock inte villkorslös. Du har bara 15 minuter på dig att redigera efter det att du skickat ditt meddelande och det gäller därför att agera snabbt.

– Så här fungerar det. När du väl skickat ett direktmeddelande och inser att du gjort en stor blunder, som att "av misstag" bekänna din kärlek till en gammal studiekompis, tryck bara på och håll nere det skickade meddelandet, förklarar Engadgets reporter Lawrence Blonk.

– Detta skapar en rullgardinsmeny. Leta efter "redigera" och gör de ändringar som krävs. Ingen kommer någonsin att förstå, så länge du ändrade inom 15 minuter.

Flytta konversationer

Utöver den nya redigeringstjänsten gör Instagram även flera andra ändringar.

Bland annat ändras så att det går att fästa upp till tre av dina favoritkonversationer längst upp i flödet.

– Uppdateringen gör det också lättare att slå på och av läskvitton, beroende på personliga preferenser. Resten av dagens nya funktioner är kosmetiska, framhåller Lawerence Blonk.

Foto: S. Feyissa

Text: Redaktionen


Många svenskar får nytt SMS – “Tömmer folks bankkonton”

2024 09 04

Nu utfärdas varningar för en ny bedrägerivåg.

Bedrägerier ställer alltjämt till med stora problem.

Bedragare använder olika metoder för att lura folk på pengar, och drar nytta av teknologiska framsteg.

Det innebär att det blir allt svårare att skilja på vad som är riktigt och vad som är bedrägeriförsök.

Ny varning

Under den senaste tiden har många svenskar drabbats av SMS som dels erbjuder extrajobb, och dels bjuder in till “investering” i krypto.

Det konstaterar Säkerhetskollen.

– Under de senaste dagarna har väldigt många svenska användare fått SMS som påstår sig erbjuda extrajobb, framhåller sajten.

– Vi vill därför varna allmänheten för ett pågående och mycket aktivt bedrägeri, känt som kryptobedrägeri, som har sitt syfte att tömma folks bankkonton.

Så fungerar det

Säkerhetskollen förklarar hur det hela fungerar.

– I detta bedrägeri inleder brottslingarna kontakt med potentiella offer via SMS, ofta genom att använda ett förfalskat telefonnummer eller ett kontantkort för att dölja sin identitet.

– Målet med bedrägeriet är att "mata" offren med små vinster för att bygga förtroende innan de till slut stjäl allt och "slaktar" deras ekonomi även kallad "Pig Butchering". Detta kan göras genom att investera i kryptovaluta eller liknande.

“Sprid gärna vidare”

Säkerhetskollen fortsätter.

– Var uppmärksam på denna typ av bedrägeriförsök och sprid gärna informationen vidare för att förhindra att fler faller offer.

Allmänheten uppmanas att vara skeptisk mot oväntade meddelanden, aldrig avslöja personlig information och inte låta sig luras av små vinster.

Går att anmäla

Ett typiskt bedrägeri-SMS kan lyda så här:

– Vi rekryterar deltidsjobb, lättjobbat, 800-3 000 kronor om dagen.

Därefter följer en uppmaning om att klicka på en länk för att nå en påstådd kontaktperson.

Polisen understryker att det alltid går att anmäla bedrägerier.

– Om du misstänker att du blivit utsatt för telefonbedrägeri ska du göra en polisanmälan och kontakta din bank.

Foto: B. Tromp

Text: Redaktionen


Unikt besked från Swedbank – säger nej till alla som frågar

2024 09 03

Swedbank har en unik regel som kan slå mot hundratusentals kunder.

Räntorna sjunker.

För två veckor sedan sjönk styrräntan med 25 punkter – från 3,75 till 3,50 procent – och sedan förra hösten har Swedbanks rörliga ränta totalt sjunkit med 0,45 procentenheter och ligger just nu på 5,49 procent.

En alldeles för blygsam sänkning enligt många kunder, som då gärna vänder sig till banken för att individuellt försöka förhandla ned räntan.

Den som ställer den frågan till Swedbank löper dock stor risk att få ett blankt nej.

Detta på grund av en unik regel hos banken som inte tillåter förhandling om rabatten under ett års tid, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Det går inte att se över ränterabatten var och varannan månad. Den sätts i tolv månader av en anledning och skall ses över när den löper ut, framhåller Swedbanks kundtjänst till en bolånekund som försökt förhandla, enligt tidningen.

Andra banker säger ja

Ingen annan av storbankerna har en sådan regel. 

Hos Nordea, Handelsbanken och SEB kan kunder som valt rörlig ränta kontakta banken och utan vidare förhandla individuellt.

Regeln hittas i det avtal som tecknats mellan Swedbank och kund där ränterabatten istället går under beteckningen “tillfällig ränteavvikelse”. Enligt storbanken finns den för att ge trygghet till kunden.

– Det är två parter som har kommit överens men om du som kund vill ha en förhandling så kan banken antingen låta dig göra det eller inte. Det är upp till banken, säger emellertid Eva Lindström som är jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå till SvD.

Fler sänkningar på gång

När Riksbanken gav besked om sin senaste räntesänkning meddelade man att ytterligare sänkningar – i en hastig takt – kan vara att vänta framöver.

Centralbanken hänvisar till att inflationen avvikit allt mindre från målet på 2 procent, samtidigt som olika indikatorer, som producentpriser och företagens prisplaner, fortsätter att tyda på ett inflationstryck som är förenligt med målet. 

– Allt detta stärker bilden av att inflationen håller på att stabiliseras nära inflationsmålet och tyder på att risken för att inflationen åter blir alltför hög har minskat ytterligare. Ny information sedan den penningpolitiska rapporten i juni talar dessutom för att tillväxtutsikterna i Sverige och omvärlden är något svagare än i den senast publicerade prognosen, framhöll myndigheten i augusti.

– Mot den här bakgrunden bedömer direktionen att styrräntan kan sänkas något snabbare än i bedömningen i juni. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas ytterligare två eller tre gånger i år. 

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen