Jättesuccé gällande solceller i Sverige
2024 03 01
Ett nytt världsrekord har slagits i Sverige angående utvinningen av effekt från solceller.
Det är Uppsala universitet som har lyckats med den imponerande bedriften att slå nytt världsrekord.
Den tidigare rekordet hade Solar Frontier i Japan vad gäller hur mycket elektrisk effekt man kan utvinna ur CIGS-solceller.
Då landade siffran på 23,35 procent.
Nu har Uppsala universitet i samverkan med First Solar nått upp till 23,64 procent.
Närmar sig målet
Inom solcellsforskningen finns en målsättning om att nå över 30 procent verkningsgrad till rimliga produktionskostnader.
– Världsrekordet 23,64 procent är mätt av det oberoende mätinstitutet Fraunhofer ISE i Tyskland. I den vetenskapliga artikeln görs en noggrann materialanalys och en elektrisk analys av solcellen och även en jämförelse med tidigare rekord med samma typ av solceller från andra forskningsinstitutioner, framhåller Uppsala universitet via sin webbsida.
Ungefär sex procent
Förekomsten av solceller ökar runt om i världen, och bidrog år 2022 med ungefär sex procent av världens el.
– En solcells viktigaste egenskaper är förmågan att absorbera ljus och att avge sin energi till en elektrisk last. För att detta ska lyckas måste materialet kunna absorbera en optimal del av solljuset och samtidigt undvika att omvandla energi till värme i själva solcellen som därmed går till spillo.
Tidigare rekord
Världsrekordet för utvinningen av elektrisk effekt finns nu i Sverige och Uppsala där man uppnått 23,64 procent.
Det tidigare rekordet låg på 23,35 procent, som uppnåddes av Solar Frontier i Japan.
Dessförinnan hade tyska ZSW nått 22,9 procent.
“Alltid legat i framkant”
Marika Edoff, professor i solcellsteknik, tillika ansvarig för studien, förklarar att Uppsala universitet länge legat i framkant i forskningen.
– Vi hade också ett rekord för en seriekopplad prototyp under en period. Även om det var ett bra tag sedan vi hade cellrekordet har vi ofta legat precis bakom de bästa resultaten och självklart finns det fler aspekter som spelar roll, till exempel möjlighet att skala upp till storskalig process, där vi alltid legat i framkant, säger hon.
Foto: M. Wilson
Text: Redaktionen