Jan Guillous utspel får forskare att rasa

2024 02 26

Författaren och kolumnisten Jan Guillou får hård kritik från forskare efter ett polemiskt utspel om vad han menar är ett förstorat hot mot Sverige.

Jan Guillou är en av Sveriges mest inflytelserika samhällsdebattörer.

En fråga som han ofta debatterar är den svenska försvars- och utrikespolitiken.

Nyligen gjorde Guillou ett utspel som väckte stor uppståndelse och som nu möts av kritik – från forskarhåll.

– Han är en skicklig polemiker, men det här måste jag ändå säga är att gå för långt, säger Jan Hallenberg, associerad senior forskare vid Utrikespolitiska institutet, till Expressen.

”Amerikansk överhöghet”

Kontroversen handlar om ett påstående i Guillous senaste kolumn.

I den kommenterade han Sveriges bilaterala försvarsavtal med USA, som undertecknades i december 2023.

Guillou är minst sagt kritisk till avtalet.

– Det ser ut som om Sverige legat i krig mot USA och förlorat. Åtminstone när man läser det senaste försvarsavtalet mellan vår regering och USA:s. Där införs amerikansk överhöghet i Sverige, hävdar Guillou i sin kolumn i Aftonbladet.

Han vänder sig bland annat emot att USA enligt avtalet ska få ”obehindrad tillgång till och användning av överenskomna anläggningar och områden”.

Avtalet innebär en total svensk underkastelse, menar Guillou.

”Rysslands primära mål”

Forskarens kritik handlar dock främst om ett annat av Guillous påståenden i texten.

Enligt Guillou innebär avtalet att det ryska hotet mot Sverige ökar – rejält.

Den kände kolumnisten går så långt som att hävda att Sverige blir det främsta målet i Europa för Ryssland.

– Vem ville egentligen på detta sätt göra Sverige till Rysslands absolut primära mål i Europa i händelse av krig? Frågar sig Guillou retoriskt.

”Hotet minskar”

Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet tycker att Guillous påstående är kraftigt överdrivet.

– Jag anser att det här avtalet gör att hotet mot Sverige minskar, i kontexten av att vi samtidigt är på väg in i Nato. Det faktum att USA är beredd att försvara Sverige bilateralt och i Natosammanhang förstärker den svenska avskräckningsförmågan och minskar risken för en attack mot Sverige, säger Hallenberg.

Foto: Peter Knutson, Wikipedia

Text: Redaktionen


Hundägare varnas för populära tuggben – säljs på Ica och Willys

2024 10 17

Veterinärer varnar för vanliga tuggben som säljs i nästan alla matbutiker.

Produkterna är populära och alldeles för få hundägare känner till riskerna med de aktuella benen.

Det menar bland annat Åsa Tomaszewski, veterinär i nordvästra Skåne, som nu går ut med en formell varning för hundgodiset, rapporterar Sveriges Radio.

Specifikt handlar det om ben med torkat kött från Kina, en typ av ben som finns av flera olika märken och som säljs i vanliga matbutiker och djuraffärer.

Rådet är dock glasklart: sluta ge ben av den här typen till hundarna omedelbart. Godiset kan nämligen orsaka njurskador.

– Vi har vetat om att det här problemet har funnits sedan 2007. Men vi tycker att det är ett problem att den vanliga djurägaren inte känner till det ordentligt, säger Åsa Tomaszewski till radion.

1 000 hundar dog

Studier har visat på klara samband mellan tuggben från Kina och njurskador på hundar. 

Åsa Tomaszewski pekar bland annat på en stor studie i USA från 2015 där över 6 000 hundar ingick. Drygt 1 000 av dem dog.

– Det finns en risk att det kan ge sjukdom hos hund. Man kan bli väldigt sjuk. I många fall tillfrisknar de bra, men det finns också de som får bestående men och det finns de som inte klarar sig.

"Går knappt att läsa"

Tuggben tillverkade i Kina säljs i mer eller mindre samtliga matvarubutiker. Bland annat hos Ica, Willys och Coop med flera.

Och informationen om riskerna är inte tillräckligt tydlig, menar hundägaren Marie Weis. Texten på förpackningen är så liten att det knappt går att läsa.

– Jag gissar att de inte vill att vi ska kunna läsa för då är det lättare att sälja ut i butik. Just det här med njurskador skrämmer mig jättemycket, säger hon till SR.

Här är symtomen

Åsa Tomaszewski är inte ensam om att varna för de populära tuggbenen.

Även veterinärer på försäkringsbolagen flaggar för njursjukdomen Fanconis syndrom. Effekten är att njurarna inte kan återuppta viktiga ämnen utan läcker dessa till urinen.

Symtom på Fanconis syndrom är framför allt ökad törst och ökad urinering. Även viktnedgång och uttorkning förekommer hos hundar med sjukdomen. Njursvikt kan utvecklas veckor till flera år senare, framhåller exempelvis försäkringsbolaget Agria och tillägger:

– Hundar kan även drabbas av Fanconis syndrom av att äta hundgodis eller tuggben med torkad kyckling på. Undvik speciellt importerade produkter från Kina.

Foto: R. Stone

Text: Redaktionen


Smittan ökar – allt fler dör i Sverige

2024 10 16

Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige.

Under vecka 40 rapporterades 731 bekräftade fall av viruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är en ökning med fyra procent jämfört med föregående vecka.

Nu ökar även dödligheten bland de som smittats.

Under vecka 39 avled 59 personer och under vecka 40 har 49 personer hittills rapporterats avlidna, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén kommenterar siffrorna i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi ser en ökad dödlighet i covid, särskilt under höst och vinter, säger han.

Kommer öka

Smittspridningen förväntas öka ytterligare de närmaste månaderna.

– Vi väntar oss en ökning av både covid- och influensafall under hösten och vintern, och det är viktigt att vara förberedd med vaccinationsskydd, framhåller Magnus Gisslén.

Uppmaningen: Vaccinera er direkt

Höstens vaccinationer mot covid-19 och säsongsinfluensan inleddes under gårdagen, den 15 oktober.

Personer som är 65 år och äldre och personer som tillhör en riskgrupp rekommenderas att ta vaccinen.

– Vi vet att vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Om personer som omfattas av rekommendationen vaccinerar sig direkt när möjligheten ges, räcker skyddet under den period när smittspridningen brukar vara som störst, säger Tina Crafoord, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

De allra flesta kan ta båda vaccinerna samtidigt med en dos i vardera arm. Ett fullgott skydd mot båda virusen uppnås inom drygt två veckor.

– En hög och jämn vaccinationstäckning är oerhört viktigt. Även om förutsättningarna ser olika ut i regionerna, kan man dra nytta av varandras erfarenheter i arbetet med att nå ut till de grupper som rekommenderas vaccination, säger Tina Crafoord.

De måste betala

De som är yngre än 65 år och inte tillhör någon riskgrupp kan också vaccinera sig mot influensa och covid-19. De kan boka tid på vårdcentraler och privata vaccinationsbyråer från och med 15 november. Personer som tillhör gruppen får betala kostnaden för egen hand.

Foto: Oscar Segerström Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen