850 McDonalds-restauranger byter namn – Se namnförslagen här

2022 05 28

Kriget i Ukraina leder nu till stora förändringar för många besökare på McDonalds.

Den ryska diktaturens brutala anfallskrig mot Ukraina har resulterat i mycket kraftiga försämringar för Rysslands ekonomi med anledning av de stora internationella sanktionerna mot Putinregimen.

Tillbaks till Sovjetunionen

En mängd företag och populära butiker har beslutat sig för att lämna Ryssland och ryska folket är på väg att kastas tillbaka till allt mer Sovjetliknande förhållanden när det gäller valmöjligheter och alternativ på olika varumärken.

En av världens allra populäraste restaurangkedjor hör till de som inte längre vill vara kvar i Ryssland – nämligen klassiska McDonalds.

Får inte heta McDonalds

– McDonalds som äger 84 procent av sina restauranger i Ryssland är ett av de största varumärkena som lämnar Ryssland sedan invasionen i Februari, rapporterar CNN.

Restaurangmagnaten Alexander Govor har köpt alla 850 McDonalds-restauranger i Ryssland och det innebär även att alla dessa 850 hamburgerställen byter namn då de inte längre får heta McDonalds eftersom själva varumärkesnamnet inte ingick i affären.

Fyra kandidater

Det har nu registrerats flera olika titlar som kan komma att bli det nya namnet på de 850 snabbmatsrestaurangerna. Här är de heta kandidaterna till nytt namn:

-Fun and Tasty

-The Same One

-Just Like That

-Open Checkout

Ketchup och senap

Förutom att “ryska McDonalds” inte längre får heta McDonalds så får man inte heller per automatik använda sig av de ketchup-, senap-, salt-, bröd-, soja- och köttvarianter som McDonalds använder sig av i de fall som det är internationella leverantörer.

Orsaken är att Ryssland bojkottas av omvärlden och detta innebär att det sannolikt blir ryska råvaror och leverantörer.

IKEA

McDonalds har precis som många andra efterfrågade varumärken från Västeuropa och USA varit mycket populärt och ett exempel är svenska IKEA.

Men på grund av Rysslands krig mot Ukraina blir det nu betydligt mindre populära ryska märken som väntas ta över.

Januari 1990

McDonalds har funnits i mer än 30 år i Ryssland och slog upp sin första restaurang under pompa och ståt den 31 januari 1990 i Moskva.

McDonalds entré i dåvarande Sovjetunionen hade stor politiskt betydelse.

– Det var väldigt symboliskt. En synlig spricka i Järnridån. Cirka två år senare kollapsade Sovjetunionen, säger den ryska experten Darra Goldstein vid Williams College, till CNN.

Premiären var så populär att man tvingades ha öppet flera timmar längre än planerat på grund av den väldiga folkmassan av sovjetmedborgare som ville shoppa loss inne på McDonalds.

Mikhail Gorbatjov

Sovjetledaren Mikhail Gorbatjov ville öppna landet för Väst till skillnad från den nuvarande ledaren Putin som istället väljer krigets väg.

9 procent av McDonalds inkomster har kommit från de nästan 960 olika hamburgerrestaurangerna i Ryssland och Ukraina.

Foto: H Nic och A Motoc

Text: Redaktionen