600 000 bilister har samma problem – nytt test kan införas

2024 11 28

En ny undersökning visar att 600 000 bilister har samma problem.

Det rör sig om 600 000 svenskar som i dagsläget inte skulle kunna få ta körkort.

Detta med anledning av att de lider av nedsatt syn.

Det framhåller Synoptik tillsammans med Bilprovningen i ett pressmeddelande.

“Är oroväckande”

Vid ansökan om lämplighetsintyg för B-körkort i Sverige kräver Transportstyrelsen att man minst har 50 procentig synskärpa med båda ögonen. 

– Kravet om att ha 50 procentig synskärpa för att få ta körkort är lågt som det är. Ser man sämre än så är det verkligen illa och oroväckande eftersom man ser suddigt redan efter en meter och därmed har svårt att se skyltar och annat som händer i trafiken, säger Awet Tesfamariam, Kliniskt ansvarig på Synoptik.

Nytt test kan införas

Till skillnad från majoriteten av de andra EU-länderna så krävs inget ytterligare syntest för den som förnyar sitt körkort.

Det är dock någonting som skulle kunna införas framöver för att få bukt med problemet.

– Att över 600 000 bilister inte längre klarar Transportstyrelsens synkrav för körkort borde vara ett tydligt argument för att införa ett lagstadgat krav på syntest vid körkortsförnyelse, säger Awet Tesfamariam.

Även bilisterna vill ha

Synoptik framhåller att om man väl fått körkortet behöver man i dagsläget aldrig mer testa synen för att få fortsätta köra bil. 

Detta trots att erfarenheten visar att synen successivt försämras med åren.

Enligt en enkät från Synbesiktningen framgår även att 84 procent av bilisterna vill ha ett lagstadgat krav på syntest vid körkortsförnyelse.

– Vi tycker därför att Sverige, liksom flertalet andra länder i EU, borde införa återkommande synkontroller vid körkortsförnyelsen, inte minst eftersom det är efterfrågat av bilisterna själva, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Kan minska olyckor

Införandet av ett sådant test skulle kunna leda till färre olyckor ute i trafiken.

Det återstår att se om det kan bli verklighet under de kommande åren.

Foto: A. Lazic

Text: Redaktionen


HANDELSBANKEN VARNAR: Då blir börsfallet ännu större

2025 04 04

Stockholmsbörsen har rasat på fredagen, och nu varnar Handelsbanken för ännu större ras.

Oron har varit stor på börser runt om i världen efter Donald Trumps besked om omfattande tullar mot ett stort antal länder.

Bland annat har Stockholmsbörsen rasat med 4,2 procent på fredagen och haft sin sämsta dag på nästan fem år.

Nu varnar Handelsbanken för att det kan bli ännu värre.

Då blir börsfallet större

Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling tror att många har underskattat Trumps tullhot, vilket är ett av skälen till marknadens starka reaktion, säger han till SR.

Det var i onsdags som president Donald Trump gav besked om tullar mot ett 60-tal länder. Tullar som ska börja gälla den 9 april.

Och enligt Mattias Sundling kommer reaktionen att bli kraftig – om tullarna blir verklighet. Världen riskerar en ny lågkonjunktur.

– Om de blir det, och det blir en recession, så kommer börsfallet att bli större än så här, säger han till radiokanalen.

Förhandlingsvapen?

Handelsbankens aktiestrateg hoppas dock att tullbeskedet är ett spel från Trumps sida.

– Jag personligen tror inte att de här tullarna blir bestående, utan att det här i slutändan ändan är liksom ett förhandlingsvapen, och då tror jag egentligen inte att det ska behöva komma ner så mycket mer, säger Mattias Sundling.

Han hoppas att även USA:s regering inser att det vore ”överdrivet destruktivt” att driva igenom dessa tullar, och hoppas att USA är ute efter en förhandlingslösning.

– Om man tittar till exempel på USA, Mexiko och Kanada så har man ett exempel, Mexiko och Kanada undantogs ifrån de här tullarna i onsdags, och där finns ett avtal att bygga på, och jag tror att det är någon slags modell för hur det kommer att spela ut i de övriga regionerna också, säger han till radiokanalen.

Försenad återhämtning

Även den oberoende ekonomen Claes Hemberg uttrycker förhoppning att de långsiktiga effekterna inte ska bli så allvarliga som man nu fruktar, rapporterar SVT.

Han tror fortfarande på en svensk konjunkturåterhämtning, men att den blir försenad.

– Vi hade sett fram emot en konjunkturåterhämtning efter två tuffa år, och det ser ut som att den fortfarande kommer, men blir nog lite försenad, säger han till kanalen.

Det finns fortfarande många goda tecken i svensk ekonomi, menar Hemberg.

Därför är vi fortfarande i en relativt stabil situation, säger han till kanalen.

Foto: Handelsbanken Danmark, Wikimedia

Text: Redaktionen


JUST NU: Fed-chefen vägrar lyssna – Trump rasande

2025 04 04

Federal Reserve-chefen Jerome Powell vägrar att lyda en uppmaning från president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen uttryckt ilska och irritation gentemot Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve.

Nu riktar Trump en skarp uppmaning till Powell – och anklagar samtidigt centralbankschefen för att agera politiskt.

Men Powell meddelar att han inte kommer att följa Trumps uppmaningar.

”Sluta att leka politik!”

I ett inlägg på Truth Social uppmanar Trump centralbankschefen Jerome Powell att sänka styrräntan.

Samtidigt riktar han anklagelser mot Powell.

– Detta skulle vara en PERFEKT tid för Fed-ordförande Jerome Powell att sänka räntorna. Han är alltid ”sen”, men han kunde nu ändra sin image, och det snabbt, skriver Trump i inlägget.

Trump menar att det finns flera argument för att sänka räntan.

– Energipriserna sjunker, räntorna sjunker, inflationen sjunker, till och med ägg har gått ner med 69 procent och jobben har stigit, allt inom två månader – en STOR vinst för Amerika, menar den amerikanska presidenten, och riktar en uppmaning till Jerome Powell:

– SÄNK RÄNTAN, JEROME, OCH SLUTA ATT LEKA POLITIK!

Men Jerome Powell tycks inte vilja lyssna på Trumps uppmaningar.

Vill vänta

Powell skickar helt andra signaler än vad Trump önskar sig.

I ett tal säger Powell bland annat att Trumps tullar är högre än man tidigare trott, och understryker att Fed vill hålla inflationen låg, rapporterar CNN.

– Det står nu klart att tullhöjningarna kommer att bli betydligt större än väntat. Detsamma kommer sannolikt att gälla för de ekonomiska effekterna, som kommer att inkludera högre inflation och långsammare tillväxt, säger Jerome Powell, enligt kanalen.

– Storleken och varaktigheten av dessa effekter är fortfarande osäkra, tillägger han.

Powell säger också att Fed inte har bråttom att ändra räntan, trots Trumps uppmaningar.

– För mig är det inte klart för närvarande vad den lämpliga vägen för penningpolitiken kommer att vara, och vi kommer att behöva vänta och se hur det här kommer att spela ut, säger Powell, enligt kanalen.

Foto: Federalreserve, flickr

Text: Redaktionen