50 beväpnade högerextremister patrullerade tyska gränsen

2021 10 24

Tysk polis har stoppat över 50 beväpnade högerextremister som var i färd med att patrullera gränsen mot Polen för att stoppa anländande flyktingar.

Extremisterna hade hörsammat en uppmaning från ett högerextremt parti som gick ut på att ta lagen i egna händer och stoppa en väntad flyktingström från Polen som är kopplad till Belarus diktator Lukashenko som försöker pressa EU genom att utlösa flyktingströmmar.

Beväpnade med kniv och bajonett

En del av högerextremisterna hade rest ända från Bayern och även från Berlin och de var bland annat beväpnade med kniv, bajonett, pepparsprej och batonger som polisen beslagtog. Extremisterna har förbjudits från att återkomma till gränsområdet, rapporterar Deutsche Welle.

Stoppa med våld

Det högerextrema partiet Tredje Vägen som är ett utbrytarparti från nynazistiska NPD ligger bakom uppmaningen om att stoppa Lukashenkoflyktingarna som främst kommer från Irak och Syrien.

Invånare i gränsstaden Guben höll en ljusvaka för att protestera mot extremisterna som började patrullera staden uppger Deutsche Welle.

– Vi vill inte att nynazister tar över regionen lyder ett uttalande från motståndsgruppen.

800 poliser

Tyskland har nu sänt 800 poliser till området för att styra upp den väntade flyktingströmmen från Polen.

– Hundratals poliser tjänstgör nu dag som natt. Om nödvändigt är jag beredd att ordna förstärkningar, säger Tyskland inrikesminister Horst Seehofer till tidningen Bild.

Öppen för en mur

Han uppger att Tyskland registrerat 6 162 otillåtna ankomster från Belarus och Polen i år. Polen överväger att uppföra en gränsmur för över 350 miljoner Euro för att stoppa flyktingströmmen.

Tysklands inrikesminister är öppen för att använda murar eller liknande medel för att skydda gränsen framhöll han till Bild.

Foto: D. Rule

[yop_poll id="810"]